Празнична Никулденска рибена чорба, приготвена от кулинаря Иван Звездев
Дата:
10.45 часа – рибена чорба, приготвена от кулинаря Иван Звездев; представяне на рецептата
Николаевска рибена чорба
Продукти
за 10 порции
1
пъстърва - 300-400 гр.
1
малък сом - 1 кг.
1
дребен шаран - 1 кг.
2
глави лук
2
зелени чушки
2
червени чушки
5
с.л. олио
2
моркова
1
картоф
1
домат
1
ч.ч. булгур
2 стръка
девесил
10
стръка магданоз
2
ч.л. сол
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Рибата
се почиства и измива добре. Шаранът и сомът се режат на 3-4 парчета. Посоляват
се и оставят за половин час.
Посолената
риба се слага се в тенджера заедно с една глава небелен лук, добре измит.
Слагат
се стъблата на магданоз и девесил, нарязани на дребно.
Залива
се с 4 л. студена вода. Посолява се с 2 ч.л. сол и се кипва. Отпенва се и
се вари 20 минути. Рибата се изважда заедно с лука. След като
изстине, рибата се почиства от костите.
В
тиган се загрява олио и се слагат нарязани на дребно моркови, чушки и една
глава лук.
Задушават
се за две минути и слагат в тенджерата с бульона от риба. Добавя се нарязан на
малки кубчета картоф и измит булгур. Всичко се вари 20 минути. В края се слага
настърган домат, рибата и нарязани на дребно девесил и магданоз. Варят се
2-3 минути и супата е готова.
Забележка. Когато няма пресни чушки, се ползват печени. Чорбата може да се приготви и с друг вид риба.