Празнична Никулденска рибена чорба, приготвена от кулинаря Иван Звездев

Дата:

Снимка на събитие Празнична Никулденска рибена чорба, приготвена от кулинаря Иван Звездев

10.45 часа – рибена чорба, приготвена от кулинаря Иван Звездев; представяне на рецептата

 Николаевска рибена чорба

 

Продукти за 10 порции

 

1 пъстърва - 300-400 гр.

1 малък сом - 1 кг.

1 дребен шаран - 1 кг.

2 глави лук

2 зелени чушки

2 червени чушки

5 с.л. олио

2 моркова

1 картоф

1 домат

1 ч.ч. булгур

2 стръка девесил

10 стръка магданоз

2 ч.л. сол

смлян черен пипер


Начин на приготвяне:

 

Рибата се почиства и измива добре. Шаранът и сомът се режат на 3-4 парчета. Посоляват се и оставят за половин час.

 

Посолената риба се слага се в тенджера заедно с една глава небелен лук, добре измит.

Слагат се стъблата на магданоз и девесил, нарязани на дребно. 

Залива се с 4 л. студена вода. Посолява се с 2 ч.л. сол и се кипва. Отпенва се и  се вари  20 минути. Рибата се изважда заедно с лука.  След като изстине, рибата се почиства от костите.

В тиган се загрява олио и се слагат нарязани на дребно моркови, чушки и една глава лук.

Задушават се за две минути и слагат в тенджерата с бульона от риба. Добавя се нарязан на малки кубчета картоф и измит булгур. Всичко се вари 20 минути. В края се слага настърган домат, рибата и нарязани на дребно девесил и магданоз.  Варят се 2-3 минути и супата е готова.

 

Забележка. Когато няма пресни чушки, се ползват печени. Чорбата може да се приготви и с друг вид риба.






Местоположение :

10.45 часа – НЧ „Васил Левски-1923“ гр. Николаево

Организатори:

Община Николаево

За контакти:

Тел. 04330 / 2040