Туризъм

Община Николаево е разположена в централна част на Република България, в източния край на Розовата долина, между Стара планина и Средна гора и по поречието на река Тунджа. Разнообразието от хълмист и равнинен релеф, долините на две реки,  допринасят за красотата на нашия край

Околната среда е добре съхранена.Разположението в полите на Стара планина и по склоновете на Сърнена Средна гора, предполагат чистота на въздуха, водите и почвите. Близостта на две планини, изобилието на зелени площи и водни басейни, както и липсата големи промишлени замърсители, определят околната среда в Общината  като чиста и приветлива.

В непосредствена близост до гр.Николаево се намира язовир Жребчево. Водите на три реки – Тунджа, Радова и Лазова се вливат /пълнят/ язовира, което помага  за развитие на селското стопанство. Общата площ на водните течения и водни площи е 4807 дка, 3078 от които са рибарници.

Имената на двете реки идващи от Хаинбоазкия балкан Радова и Лазова са свързани с легендата за двете красиви девойки Рада и Лаза харесани от турски бей. За да не загубят българското си име и вяра, те решават да се хвърлят от стръмния склон на крепостта Асара, сплитат дългите си смолисти коси и скачат  в стихията на бурните води. Великата им саможертва не остава забравена. И до сега поколения наред споменават имената им, като става дума за двете реки Радова и Лазова.

 

 Северно от гр.Николаево в местността Топлицата е историческата забележителност - крепостта Асара , която е охранявала прохода Хаинбоаз. Изградена е от три реда крепостни стени, друга единствена такава  крепост е „Царевец” във Велико Търново. На хълма Асара се намира и легендарната „Царска дупка” – сега затрупан вход на пещера. В миналото пещерата е играла ролята на таен изход от крепостта. През нея се е стигало до река Радова. .В пещерата хората са криели добитъка си от турците.

В Розовата долина известна в момента като Долината на тракийските владетели се наброяват 1500 тракийски могили, от които само150  проучени. Землището на гр.Николаево не прави изключение. И тук в околностите не липсват тракийски могили, които очакват проучване. За съжаление някои от тях вече са обектна иманярски набези. По спомени на местни хора в чертите на селището също е имало две могили, които са безвъзвратно унищожени.

Върху едната се е намирала камбанарията на църквата, съборена през 1938 г., и по същото време е унищожена и могилата. Друг голям интерес предизвиква друга могила, наречена Четалестата. Тя е голяма, разчленена по средата от където идва и името й.

Нашият хълм Асара също чака проучване, до сега е правено само едно от археологическият екип на Стефан Лисицов през 1985 г. Той прави следната периодизация, съобразно хронологията на културните пластове: Ранно желязна епоха през I-во хилядолетие пр.н.е., ранно-византийски период  IV-VI век, раннобългарски IX-XII век и късно български XIII-XIV век. По време на археологическите разкопки се разкриват много железни предмети от въоръжение – занаятчийски инструменти, земеделски сечива. От мед, месинг, бронз и сребро са открити предимно накити – обеци, гривни, копчета, ажурно оформени коланни апликации, пръстени, халки.

 

Туристическа забележителност е хижа „Момина сълза” на 3 км от с.Едрево, разположена в склоновете на Средна гора с живописна природа и чист въздух. Хижата е собственост на Общината. Сградата е масивна с дървена покривна конструкция, с две спални помещения на първи и втори етаж и просторна столова за около 30 места. От селото до хижата се стига по горски път. Хижата може да се превърне в място за семейни почивки в края на работната седмица.

 

На територията на Община Николаево има 6 военни паметници и 3 паметни плочи, които увековечават храбростта и смелостта  на населението в този край.

-          Архитектурен паметник пирамида, увековечаващ загиналите във войните бойци от гр. Николаево.

-          Бюст-паметник на ген.Николай Николаевич, увековечаващ признателността на гражданите на Николаево към освободителните руски войски от 1877-1878 г, и неговия главнокомандващ.

-          Паметна плоча, увековечаваща виден пълководец /освобождаване на Николаево от турско робство.

-          Паметна плоча, увековечаваща герои от войните жители на с.Едрево.

-  Паметна плоча, увековечаваща виден пълководец/освобождаване на Нова махала от турско робство.

-          Паметник на загиналите от войните в Нова махала.

-          Паметник, увековечаващ делото и гибелта на братя Жекови-ръководители на Старозагорското въстание в с.Елхово

-          Паметник на загиналите за свободата герои, жители на с.Елхово.

 

Къща за гости Сияна

Местоположение:  село Нова Махала, община Николаево, област   Стара Загора

Къща за гости Сияна е първата и единствена засега къща за селски туризъм в община Николаево. Същевременно селото е добре локализирано – локализация даваща възможност за упражняването на речен и язовирски спортен риболов, с възможност за планински преходи в Николаевския  балкан, посещение на историческият хълм Хисара с останки от Римската крепост (4 км.), и посещение на балнеоложките центрове и голям воден атракцион в с.Ягода.