Ден на розовата фланелка - 22.02.2023 г.

Ден на розовата фланелка - 22.02.2023 г. image

   Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Николаево ви канят в сряда, 22 февруари, да се облечете в розово, да се заредите с настроение, позитивизъм и доброта. МКБППМН община Николаево раздават стикери „Ден срещу тормоза“ на учениците от училищата и призовават заедно да кажем "Не" на тормоза в училище!       

    Мили деца,

        -Убедете вашите съученици и приятели да спрете с тормоза и насилието помежду ви.
        - Запомнете, че винаги можете да потърсите помощ от вашите учители, родители, МКБППМН и всички възрастни, които ви заобикалят.
        - Можете да подкрепите дете, попаднало в ситуация на насилие или тормоз, като го защитите.
        - Имате възможността за разговаряте с насилника и да му помогнете да разреши проблемите си по друг начин.
        Бъдете посланици на доброто!
 
    Запомнете!
    Всичко е въпрос на личен избор.
    Силата е във вас.
    Промяната, за да се случи, е необходимо всеки един от нас да даде своя принос!
 
Достатъчно силни ли сте, за да кажете НЕ НА НАСИЛИЕТО в живота си?

Не бъдете безразлични, утре може вие да сте в позиция на жертва!

 

 *******************************************************************************************************


Какво е Денят на розовата фланелка и кога се отбелязва

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва деня за борба с училищния тормоз, познат като „Ден на розовата фланелка“. Инициативата започва през 2007 година в Канада

Началото на тази история е поставено от две момчета – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те решават да подкрепят свой съученик, който е подложен на подигравки и тормоз в своето училище, след като се появява облечен с розово поло.

Двете момчета решават да купят розови тениски и на следващия ден ги раздадат в учебното заведение на всички, които са съгласни да покажат съпричастност с тормозения им приятел. По този начин те оказват морална подкрепа на своя връстник и приобщават и други към тях. 

Инициативата освен това надхвърля границите на училището и се превръща в световна кампания срещу насилието. Целта й е да се повдигне темата за толерантността между връстниците, което прераства в Световен ден против тормоза в училище

През 2008 година последната сряда от февруари официално е обявена за ден срещу тормоза в училище от премиера на Британска Колумбия. Оттогава насам, инициативата среща подкрепа във все повече държави и става популярна сред милиони ученици.

МКБППМН към Община Николаево