ЙОРДАНОВДЕН В НИКОЛАЕВО

Георги Йорданов извади кръста от водите на Радова река

За втора поредна година никоаевци отпразнуваха Богоявление  (6 януари) с ритуала Вадене на кръста от водите на реката. След тържествената литургия в храм „Св.Св. Кирил и Методий” с литийно шествие и хоругви множеството се отправи към месността Малкия бент на една от двете реки, обтичащи Николаево – Радова река. Макар и слънцето да бе в зенита си, покрай брега на Радова властваха снегът и ледът.

Отец Георги отслужи молебен пред жителите на Николаево, а накрая хвърли кръста в ледените води на Радова. Четирима бяха смелчаците, които се гмурнаха във водата да го вадят. Пръв до големия кръст се добра Георги Руменов Йорданов, следван от Стоян Стоянов Салтъков, Красимир Атанасов Кръстев и Кольо Йорданов Вълчев.

Извадилият кръста от водите на Радова Георги получи благословията на отец Георги и торта от кмета на общината Косьо Косев. Представителите на пенсионерски клуб „Вечна младост” почерпиха всички с питка и мед. След това облечените в народни носии представителки на клуба изпяха няколко фолклорни песни, а под звуците на гадулката и акордеона николаевци се хванаха на хорото, поведено от кмета Косев.