Магистърска програма на Нов български университет - съобщение от НСОРБ

Магистърска програма на Нов български университет - съобщение от НСОРБ image


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

От настоящата 2024/2025-та академична учебна година Нов Български университет, в партньорство с Фондация „Америка за България“, разкрива едногодишна магистърска програма „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“.

Програмата е насочена към:

·        музейни специалисти в исторически и археологически музеи в България и съседните страни;

·        дизайнери и архитекти, които имат интерес към експозиционния дизайн;

·        експерти в общинските администрации, ангажирани с управлението на културни институти и студенти с бакалавърска степен в различни области.

Тя предоставя съвременно, практически приложимо интерактивно образование, което подготвя участниците за изграждане на атрактивни музейни експозиции в исторически и археологически музеи.

Програмата изгражда и развива знания и умения за създаване на научно достоверен и публично атрактивен разказ, необходим за всяка съвременна музейна експозиция, за разработване на посетителско преживяване, за форми и механизми за набиране на средства за нови музейни експозиции, за съвременните визуални изисквания за атрактивност на музейни експозиции и др.

Вземайки предвид сериозния дял на музеите и галериите в системата от културни институти, управлявани от общините и значителния неизползван потенциал, който те имат както за издигане на стандарта на живот на гражданите, така и за стимулиране на икономическата активност чрез подкрепа за развитието на туризма, НСОРБ активно партнира в процеса на създаване и промотиране на новата магистърска програма на НБУ.

Работата на специалисти със специфични познания в тези области може значително да допринесе за повишаване капацитета на общината за управление на културните институти и да се превърне в двигател за модерно развитие на туристическата дестинация. Музейни специалисти, развили своите знания и умения в рамките на програмата, могат да допринесат значително за разширяване на функциите на културните институти и по-тясното им обвързване с живота на местната общност.

Програмата застъпва освен съвременни познания за създаване и управление на музейни обекти, така и административни умения в кандидатстването по хоризонтални европейски програми.

Лекторският състав включва преподаватели в департамент „Археология“, департамент „История“, департамент „Дизайн“ в НБУ и американски специалисти по дизайн на интерактивни експозиции.

ü  Магистърската програма има едногодишна продължителност, със старт в първата половина на м. октомври 2024 г. и край през м. юни  2025 г.;

ü  Обучителната такса за едногодишната магистърска програма е 5 000 лв., като фондация "Америка за България" осигурява пълни или частични стипендии за първите три випуска;

ü  Нов български университет предлага логистика на обучението, съобразена с работните им ангажименти: всички лекции се провеждат след работно време, между 18:00 ч. и 21:10 ч. и програмата е с подкрепящо преподаване в онлайн среда;

ü  Участието в програмата не изисква откъсване от работния процес.

В контекста на системните усилия за развитие на капацитета на местната администрация, общините имат уникална възможност да насърчат свои служители да се включат в първия випуск на магистърската програма „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“.

Отчитайки, че административните органи осигуряват повишаване на професионалната квалификация на служителите за подобряване на административното обслужване, а експертите, наети по служебно правоотношение, могат да се ползват от правото, предоставено от чл.35 на Закона за държавния служител и органът по назначаването осигурява условия за обучение за професионално и служебно развитие на държавния служител, Ви насърчаваме да разгледате възможността да препоръчате на служители от Вашата община новата магистърска програма на НБУ.

Препоръчваме Ви да обърнете внимание на ръководствата на регионалните и общински музеи на територията на общината на ползите и възможностите, които програмата предлага и да ги насърчите да стимулират служители в музеите да развият своя професионален капацитет.

Срокът за кандидатстване за текущата година е 20.09.2024 г. с последващи интервюта за кандидатите и оценка на жури.

Пълната информация за програмата на НБУ можете да откриете тук: https://bit.ly/4dqqwM2

Линк към ФБ страница на програмата: https://bit.ly/3LQceZg


Съобщение от НСОРБ