Поздравително слово на Кмета на Община Николаево по случай Националния празник 3-ти март

Поздравително слово на Кмета на Община Николаево по случай Националния празник 3-ти март image

Уважаеми съграждани,

            Преди 146 години, на онзи Трети март, в Сан Стефано се полагат подписите, ознаменували края на Руско-турската война и раждането на българската свобода.

            Въпреки, че международните договори и примирия се подписват някъде там, край Босфора, в Берлин или в околностите на Париж, за нас мястото, където се сбъдва свободата на българина, е Връх Шипка. Боевете на връх Шипка са националната проверка на духа и категоричната заявка пред Европа и света, че българинът е дораснал до идеята за собствената си свобода и е готов да я брани с цената на живота си.

            Трети март е денят, в който народът ни стои на колене пред подвига на българските опълченци, на руските, румънските и финските войни, и на всички онези герои, които със своята саможертва дадоха живота си за Свободата на България.

             Пътят на свободата, пътят до нашия трети март започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия връх Вола, за да се стигне до днешната свещена дата. Трети март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че 15-те хиляди доброволци, загинали в руско-турската освободителна война, са дали живота си в името на нещо свято – в името на България!
 
Уважаеми съграждани,

            Поздравявам ви с националния празник на Република България! Нека го посрещнем достойно и да предадем на потомците си свещения завет – да пазят Свободата като най-висша ценност!            

            Нека сведем чела в знак на признателност пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на родината ни!


ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА ГЕРОИТЕ!
 


Инж. Константин Костов
Кмет на Община Николаево