Проект за изменение и допълнение на Наредба № 1 за опазване на обществения ред, приета от ОбС Николаево - за обществено обсъждане

На основание с чл. 26, ал. 4 от Закона на нормативните актове във връзка чл. 77 от Административно процесуалния кодекс, чрез настоящето публикуване Общинска администрация Николаево уведомява за изготвен

ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД. 

Същият се публикува на официалната интернет страница на Община Николаево за обществено обсъждане и на Портала за обществени консултации, като на заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок, считано от датата, следваща дата на публикуването, за предложения и становища по проекта.

Предложенията могат да бъдат депозирани в деловодството на Община Николаево, на адрес град Николаево - 6190, ул. „Георги Бенковски“ № 9, ет. 3, ст. 8, на място или по пощата, както и на е-mail: obnikolaevo@nikolaevo.net

Наредба № 1 за опазване на обществения ред и една от най-важните наредби, приемани от Общинския съвет, и е наредбата с най-голяма отговорност както на административните органи, така и на гражданите. Проектът съдържа частично изменение и допълнение в няколко от разпоредбите на наредбата, касаещи пряко обществения ред и спокойствие на гражданите, както и промяна в размера на глобите.

 

I. Мотиви:

Налице е необходимост от частично изменение в Наредба № 1 за опазване на обществения ред в Община Николаево (приета от Общински съвет с Решение № 206 / 24.10.2002 г., изм. и доп. с Решения № 20 / 02.02.2004 г., № 33 / 09.03.2004 г., № 237 / 11.04.2007 г., № 55 / 25.07.2008 г., № 103 / 23.12.2008 г., № 223 / 25.03.2010 г., № 7 / 03.12.2015 г., № 105 / 29.12.2016 г., № 463 / 29.08.2019 г.), с цел по-пълно и точно регламентиране на обществените отношения на територията на общината, както и допълване на отговорностите на длъжностите лица, ангажирани с контрол по спазване на Наредбата и актуализиране на глобите при констатирани нарушения.  

 

ІI. Цели, които се поставят:

Основната цел е разпоредбите на Наредба № 1 за опазване на обществения ред да регламентират по-пълно и точно обществените отношения на територията на община Николаево.

  

III.Финансови и други средства, необходими за прилагане на наредбата:

Предлаганите промени не изискват финансови средства за прилагането им.

  

ІV. Очаквани резултати от прилагането:

Конкретизиране на отговорностите и по-детайлно регламентиране на нарушенията на обществения ред, както и правата на контролиращите длъжностните лица. Подобряване на взаимодействието между Община и Полиция в случай на нарушения на обществения ред. Ясно разписани правила при масови прояви и подобряване на обществената среда при тяхното провеждане.

 

V. Анализ за съответствието с правото на европейския съюз.

Проектът за изменение и допълнение на Наредба № 1 за опазване на обществения ред е в съответствие с Европейското законодателство, при спазване на разпоредбите и целите на националното и местно законодателство.

 ****************************************************************************

ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД

 

§ 1. Член 4 се изменя като настоящата разпоредба се запазва като алинея 1 и се добавят следващи алинеи, по ред както следва:

 „Чл.4:

(1) С настоящата Наредба се уреждат обществените отношения неуредени изрично от други законови и подзаконови нормативни актове.

(2) Наредбата определя правата и задълженията на общинската администрация, както и правомощията й за установяване и санкциониране на нарушенията по тази Наредба.

(3) Със заповед на Кмета се определят длъжностни лица, които са задължени да упражняват контрол по спазване изискванията на настоящата Наредба и да налагат глоби и имуществени санкции на нарушителите.

(4) Длъжностните лица, определени по ал.3, при изпълнение на служебните си задължения са длъжни да се легитимират със служебна карта и при необходимост имат право да потърсят съдействие от Участък „Полиция“ гр. Гурково.

(5) Всички лица са длъжни да оказват съдействие на служителите от Общинска администрация при изпълнение на служебните им задължения относно прилагане разпоредбите на настоящата Наредба.

(6) Длъжностните лица, определени по ал.3, при изпълнение на служебните си задължения имат право да изискват представяне на документи и обяснения от проверяваните, с цел установяване на обстоятелствата по спазване на настоящата Наредба.“

 

 

§ 2. Алинея 1 на член 8, отменена през 2019 г., да се чете така:

 „Чл. 8:

(1) Забранява се:

1. Провеждането на събрания, митинги, манифестации, демонстрации и други обществени прояви без предварително уведомяване на Кмета на общината и съответните кметства най-малко 48 часа, а за манифестации – най-малко 72 часа преди началото, като в уведомлението задължително се посочва организатора, целта, мястото и времето и маршрута на проявата.

2. Провеждане на различни спортни мероприятия по улиците и площадите без предварително уведомяване на Кмета на общината и когато това се налага – съгласуване с Участък „Полиция“ гр. Гурково и Районна служба „Противопожарна безопасност и защита на населението“.

3. Промяната на вече утвърдените време и маршрут на масовите мероприятия, като организаторите се задължават да осигурят спазва-нето на необходимия обществен ред.“

 

§ 3. Член 44 се изменя както следва: Сегашния текст става ал.1 и се добавя ал.2 със следното съдържание:

 „ Чл. 44

(1) Актовете за установени нарушения се издават от:

-         органи на РПУ гр. Казанлък;

-         служители на общинска администрация.

(2) При констатиране на административни нарушения актосъставителят може да задържи и изземва веществени доказателства, свързани с установяване на нарушението.“

 

§ 4. В член 46, ал. 1 изразът „от 100,00 лв. до 500,00 лв.“ се заменя с израза „от 500,00 до 1500,00 лв.“