Проект за изменение и допълнение на Наредба № 9 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги - за обществено обсъждане

Проект за изменение и допълнение на Наредба № 9

за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, съгласно чл.9

от ЗМДТ,

приета с Решение на ОбС Николаево от 2003 г.

На основание чл.26, ал.2 от Закона за нормативните актове, във връзка с чл.26, ал.4 от същия закон, на заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок, считано от 07.12.2020 г., за предложения и становища по настоящия проект за изменение и допълнение на Наредба № 9 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, съгласно чл.9 и чл.71, т.2 от ЗМДТ. Предложенията могат да бъдат депозирани в срок до 05.01.2021 г., включително, на адреси

-          гр. Николаево, ул.„Георги Бенковски“ № 9, ет,3, стая 8- в деловодството на Община Николаево, стая 8

-          гр. Николаево, ул.„Георги Бенковски“ № 11 – в Центъра за Административно обслужване, стая 2,

както и на следния електронен адрес: director_fsdmp@nikolaevo.net

МОТИВИ

към проект за изменение и допълнение на Наредба № 9

за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги,

съгласно чл.9 от ЗМДТ,

приета с  Решение на ОбС Николаево през 2003 г.

Ø  Причини, налагащи изменението: Изменение в чл.71, т.2 от Закона за местните данъци и такси, обнародвано в ДВ, брой 98 от 2018 г.

 

Ø  Цели, които се поставят: Съответствие на Наредба № 9 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, съгласно чл.9 от ЗМДТ със разпоредбите на Закона за местните данъци и такси.

 

Наредба № 9 на ОбС Николаево е приета на основание чл.9 от ЗМДТ. Същата регламентира калкулирането и заплащането на такса битови отпадъци. През годините е актуализирана многократно в съответствие с промените в ЗМДТ. Съгласно чл.62 от ЗМДТ такса битови отпадъци се заплаща за извършени от общината услуги по три различни компонента:  1/  събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, 2/ третиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации, 3/ поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината. Член 71 от ЗМДТ регламентира случаите, в които такса битови отпадъци не се събира.

            Последното изменение на чл. 71, т. 2 от ЗМДТ касае промяна в сроковете за подаване на декларация за освобождаване от такса битови отпадъци, в частта по чл.62, т. 1 от ЗМДТ – събиране и транспортиране  на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране. То налага изменение в чл.14, ал.4, т.2 на Наредба № 9 за определянето и администрирането на местните такси и цени на ОбС Николаево.

До настоящия момент, съгласно разпоредбата на чл. 14, ал.4, т.2, За недвижими имоти /жилищни и нежилищни имоти и празни дворни места/ на граждани и недвижими имоти на фирми, които не се използват през годината, при подадена декларация в Общината от собственика и ползвателя до края на предходната година в общината по местонахождението на имота. С промяната, наложена от чл.71, т.2 на ЗМДТ, разпоредбата на чл. 14, ал.4, т. 2 от Наредба № 9 добива следното съдържание: Не се събира такса за услугата по чл. 62, т.1 от ЗМДТ, когато имотът е незастроен или не се ползва през цялата година и е подадена декларация по образец от задълженото лице до 31 октомври на предходната година до кмета на общината.

Проект

за изменение и допълнение на Наредба № 9

за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги,

съгласно чл.9 и чл.71, т.2 от ЗМДТ,

приета с Решение на ОбС Николаево от 2003 г.

§1. Точка 2 от чл.14, ал.4 добива следното съдържание:

Чл.14 (4) Не се събира такса за сметосъбиране и сметоизвозване:

т.2 Не се събира такса за услугата по чл. 62, т.1 от ЗМДТ, когато имотът е незастроен или не се ползва през цялата година и е подадена декларация по образец от задълженото лице до 31 октомври на предходната година до кмета на общината.