Решение на ОбС Николаево № 107 от извънредно заседание, проведено на 19.08.2024 г., Протокол № 13

РЕШЕНИЕ

№ 107

 

Взето на извънредно заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 19.08.2024 г. с Протокол № 13

 

ОТНОСНО:  Кандидатстване на Община Николаево по процедура чрез директно предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост на конкретни крайни получатели за изпълнение на инвестиции BG-RRP-11.018 „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“, в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Мотиви:

Във връзка със заложените в Закона за социалните услуги срокове до 01.01.2035 г. за закриване на всички специализирани институции за лица с увреждания и в съответствие с Националната стратегия за дългосрочна грижа, в рамките на процедурата ще се изградят нови резидентни услуги, в които ще се създадат адекватни условия на живот и грижа за лицата от предвидените за закриване домове за лица с увреждания.

Община Николаево е една от общините, на чиято територия е предвидено създаването на новите социални услуги, съгласно направеното предварително картиране на социалните услуги и Националната карта на социалните услуги, а именно два броя Резидентна грижа за пълнолетни лица с физически увреждания (РГПЛФУ) при условие, че едната услуга е за 15 потребители.

      Във връзка с предстоящото кандидатстване Община Николаево планира да изгради новите услуги в имот частна общинска собственост с идентификатор по кадастралната карта 51648.501.219 в гр. Николаево, който по ПУП на града е отреден за ниско застрояване. Имотът е с обща площ от 10 521 кв. м. и е разположен на ул. „Трети март“ в гр. Николаево на пешеходно разстояние от: сградата на Общинска администрация, градския парк, заведения за обществено хранене, магазини и др. Местоположението на имота е лесно достъпно и комуникативно. За изграждането на социалната услуга се предвижда да бъдат използвани около 5 000 кв. м. от посочения по-горе терен, като за целта са предприети действия за промяна в ПУП- ПРЗ. Новия имот е с проектен идентификатор 51648.501.2386, съгласно Удостоверение изх.№ 25-211234-13.08.2024г. от АГКК.

      

На основание чл. 21, ал.1, т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, Общински съвет  Николаево 

 

Р Е Ш И: 

1.    Дава съгласие Община Николаево да кандидатства по процедура чрез директно предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост на конкретни крайни получатели за изпълнение на инвестиции BG-RRP-11.018 „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“.

2.    Създадените по процедурата социални услуги да бъдат поддържани минимум 5 (пет) години след датата на приключване на дейностите по инвестицията и верификация на искането за окончателно плащане от страна на СНД;

3.    Предназначението на сградите, обект на проекта, няма да бъде променяно за период най-малко 5 (пет) години след датата на приключване на дейностите по инвестицията и верификация на искането за окончателно плащане от страна на СНД. 

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Анелия Николаева Динева

отсъства

 

 

2.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

3.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

4.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

5.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

6.

Кремена Петрова Костова

отсъства

 

 

7.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

8.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

9.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

10.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

11.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

12.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

13.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 11 общински съветника, от които за –11, против- няма въздържали се – няма

 НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево