Съобщение на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“

Съобщение на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ image

На Вашето внимание представяме двадесет и петото издание на информационния бюлетин на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, посветено на Седмицата на мобилността - ежегодна инициатива на Европейската комисия, която се провежда в периода 16-22 септември, с цел насърчаване на устойчивата градска мобилност.

 

Организират се различни активности, свързани с алтернативно придвижване - ходене, колоездене и използване на обществения транспорт. Основната идея е да се повиши осведомеността относно влиянието на транспортните средства върху околната среда и здравето, както и да се насърчи намаляването на автомобилния трафик и замърсяването. Организират се инициативи "без автомобили", за да се акцентира на уязвимите участници в движението и необходимостта от повече пространство за пешеходци и велосипедисти.

 

Темата през 2024 г. е „Споделено пространство за всички“, а посланието фокусира вниманието върху възможностите за паралелно и безконфликтно развитие на транспортните системи в населените места. Важни фактори са гарантиране правото на придвижване и избора на възможности, социалната справедливост, намаляването на шума и замърсяванията, подобряването на качеството на живот.

 

Бюлетинът е достъпен в прикачения файл.