В гр. Николаево заработи център за подкрепа и работа с уязвими групи и нуждаещи се хора

В гр. Николаево заработи център за подкрепа и работа с уязвими групи и нуждаещи се хора image

Социалният дом в Николаево ще се превърне в център за подкрепа и работа с уязвими групи и нуждаещи се хора. Започна информационна кампания за популяризиране на дейностите, които се предлагат в него. Помещенията се намират на ул. „Георги Бенковски“ №2 на II етаж.
Тук се оказва социално-психологическа подкрепа на уязвими групи, които се борят с бедност, насилие, зависимости, дискриминация, подпомагане на бездомни хора и на живеещи в неблагоприятни условия.
"Подпомагането е чрез включване в програми и кампании, осигуряване на възможности за учене и професия, на самочувствие на търсещите подкрепа и участие в общността", каза педагогът Станка Стойчева, служител в центъра. В него продължават дейностите, като част от устойчивостта на приключения проект на Норвежката програма.
Подготвят се социални и образователни мероприятия за интеграция на ромите и активното им включване в обществото, както и съхраняване на културната идентичност.
Основните направления, по които ще работи Социалния дом, са здравеопазване, заетост, социални и образователни услуги, права, подобряване качеството на живот и др.
Дейностите по тези направления ще се извършват в индивидуална и масова форма.
Социалният дом може да бъде посещаван както от деца, ученици, младежи и девойки, така и от родителите им.
Участието в общността преминава през създаване на различни умения – родителски, грижи за отглеждане на деца, здравна култура, хигиенни навици, осведоменост за предотвратяване на ранна или нежелана бременност и т.н.