12 ромски семейства евакуира Общината в Николаево заради придошлата Тунджа

12 къщи в ромската махала в град Николаево осъмнаха под 40-сантиметрова водна пелена, информираха от общинския кризисен щаб.
   Къщите са в най-ниското място на Николаево, току-под дигата на Тунджа. Водата е заляла дворовете и основите на керепичените къщи които са под вода. Има паднал дувар на едната къща. Това принуди общинският кризисен щаб да намери възможност да евакуира 12-те семейства в общинска сграда и да им осигури сушина и подслон. МВР осигурява денонощен контрол както на общинската сграда, така и на изоставениете сгради в махалата.
  Не по-малко критично е положението и в село Нова махала. Плановото изпускане на язовир "Копринка", пълен над 90% от обема си, повиши нивото на река Тунджа, която разсича на две площта на Общината. Коритото на реката е пълно и до бреговете има не повече от 20-30 см. Проблемът за село Нова махала идва от разлива на реката при моста за село Елхово. Водата е излязла от коритото на реката и е заляла нивите и каналите на изток-североизток от Нова махала и водата приижда по асфалтовия път от север на селото и залива дворовете и къщите на хората, живеещи там. С наближаването на късния следобед, когато се очаква ново повишаване на нивото на Тунджа заради предиобедното изпускане на язовир "Копринка", населението на селото е в повишена готовност за реакция при нова приливна вълна. Всички работници от Програмите за временна заетост са на крак. Засега хората от кризисния щаб успяват да внесат спокойствие сред хората и увереност, че може да се овладее положението. Щастие е, че дъждът е много слаб и това не увеличава рязко нивото на прииждащата вода.