Кметът Костов благодари на участниците в проект на Норвежката програма за развитие на уязвими деца

Кметът Костов благодари на участниците в проект на Норвежката програма за развитие на уязвими деца image

Благодарност към участниците и партньорите в Норвежката програма за сътрудничество за ромите изрази кметът на община Николаево инж. Константин Костов.

„Програмата не само предостави финансова подкрепа, но и насърчи сътрудничеството между различните сектори и институции, което допринесе до положителни промени в областта на образованието, здравеопазването и социалното взаимодействие. Чрез интегриран подход се предоставиха услуги, които подпомагат развитието и благополучието на уязвими деца и техните семейства“. Това  каза кметът на събитие по проектите BGLD-2.003-0003 „Хъб за функционално свързани социални и образователни услуги в подкрепа на децата от уязвимите групи и техните семейства“ и BGLD-3.002-0023-C01 „Хъб за комплексни интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване в общините Николаево и Мъглиж“.

Като партньор на проекта Община Николаево ремонтира социален център на стойност 167 937 лв., който ще предоставя социални и образователни услуги за уязвими деца и семействата им. Направен бе ремонт на здравния център и оборудван на стойност 116 168 лв. Предстои децата да бъдат изследвани чрез очен скрининг и насочвани към специалист, за физкултурния салон на ДГ „Снежанка“ бяха закупени спортни пособия.

За проектния период бе изработена и стратегия за устойчива интеграция на ромите и други лица в неравностойно положение в община Николаево. Заложена е идеята за седмична детска градина за уязвимите деца.

По-рано на workshop с местната общност бяха представени  резултатите от съвместната работа. На събитието присъстваха кметът на община Николаево, координаторът по проекта от Норвежка страна  проф. Одмунт Отерщад и представителят от “Cross Cultural Introduction” Румяна Дечева. Ръководители на учебни и детски заведения от община Николаево, учители, читалищни дейци, административни служители, представители на местния бизнес  дискутираха новите социални гледни точки с оглед финализиране на проекта.