Кметът на Николаево и областният управител Ива Радева посетиха крепостта "Асара"

Кметът на Николаево и областният управител Ива Радева посетиха крепостта "Асара" image

Кметът на Николаево и областният управител Ива Радева посетиха крепостта "Асара"

 

   Да социализира за посещение и превърне крепостта „Асара“ североизточно от Николаево в атрактивна туристическа дестинация - е амбицията на кмета на Николаево  Константин Костов. Плановете на общинското ръководство  в сферата на туризма той сподели на среща с областния управител Ива Радева. Двама направиха преглед на обекта и видяха възможностите и перспективите, които стоят пред намеренията на археолози, историци,  експерти по култура, туризъм и европейско финансиране.

   Близо 40 години са минали от първите разкопки в района, продължил 4 години под ръководството на археолога Стефан Лисицов. Последните етапи са направени от Великотърновския  филиал на Националния археологически институт при БАН и Исторически музей-Казанлък. Каменните стени очертават древна крепост на стръмните скали, за които съществува хипотеза, че  представляват останки от античния укрепен град Тиле, вероятно разположен на десетки (50) декари площ.

   „За да се разработват проекти и да се търси финансиране е необходимо обектът да има статут. Консервацията и социализацията изискват също проектни становища. За да се излезе от омагьосания кръг е необходима позиция на Министерството на културата“, каза кметът, който е изпратил писма до институциите. Областният управител обеща съдействие и подкрепа, съгласно правомощията. Радева е убедена, че социализирана крепостта „Асара“ би привлякла поток от туристи и би удовлетворила жителите на Николаево в намеренията за атракция.