Кметът на Николаево, областният управител, началникът на РУО и преподавател по конституционно право четоха приказки на децата

Кметът на Николаево, областният управител, началникът на РУО и преподавател по конституционно право четоха приказки на децата image

Кметът на община Николаево инж. Константин Костов се срещна с областния управител Ива Радева, Милена Йолдова-Стоянова - началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора и преподавателя по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова в СУ „Св. Климент Охридски“. Срещата е по повод  кампанията „Похода на книгите“ на ОУ "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Николаево.


„Радвам се, че училищната инициатива ни събра, за да поговорим за образованието в България. Винаги е добре да се говори за българското училище в малките общини“, каза Костов, приветствайки гостите в Николаево по повод събитието в общинското училище.


Срещата се превърна в разговор за учебния процес, подхода към учениците, механизма за обхват, училищните проекти и партньори. Директорът на училището Венина Цонкова покани гостите  по-късно в 6-ия час на учебната програма като разказвачи на приказки под наслов „Известни българи четат книги на децата“.


Кметът прочете откъси от „Малкия принц“ пред 6-и клас и разказа на децата своето детство, което е започнало от това училище. Той даде няколко поуки на учениците, свързани с търпението, знанието и приятелството им, на финала той  подари молитвата на Антоан дьо Сент-Екзюпери.


Доц. д-р Наталия Киселова разказа „Най-хубавото птиче“ на Георги Райчев и подари книжки на всяко дете от 3-и клас. Областният управител прочете приказката на второкласниците „Новите дрехи на царя“ на Ханс Кристиан Андерсен  и пожела на децата да бъдат любознателни, да четат книжки, да намират поуката в тях.


4-и клас слушаха с интерес  българската народна приказка „Който не работи, не трябва да яде“, записана от именития български автор Ангел Каралийчев. Тя по типичен за българския фолклор начин акцентира на трудолюбието като ценност. Директорът Цонкова благодари на гостите за това, че участват в насърчаване към четенето и вярва, че днешният ден оставя траен спомен у децата.