Междуведомствена комисия ще определи статута на крепостта „Асара“ в Николаево

Междуведомствена комисия ще определи статута на крепостта „Асара“  в Николаево image

Да изготви предложение за предоставяне на статут и режими за опазване на обект „Късноантична и средновековна крепост Асара“ е възложило министерството на културата на междуведомствена комисия. Със заповед на зам.-министъра на културата Амелия Гешева за председател на 15-членната комисия е определен археологът  д-р Николай Русев от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

В нея са включени експерти от МК, НИНКН, Национален археологически институт с музей при БАН, министерствата на земеделието и околната среда, РИМ-Стара Загора, Областна администрация, Регионална дирекция по горите, Служба по геодезия, картография и кадастър, Община Николаево и др. Те ще  изготвят протокол с констатации  и решения, които ще бъдат представени в НИНКН за изготвяне на предложение до Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата. Заседанието на комисията ще се проведе през м. юни.

„Крепостта „Асара“ е наше историческо наследство и е заложена в нашата визия за култура и туризъм, Общината има намерение да кандидатства пред европейски програми, но затова  обектът трябва да има статут и режим на опазване. Идеята е крепостта да стане туристическа атракция и привлекателна за посетители. Надявам се да извървим всички законови процедури и да реализираме целите“, каза кметът на Николаево Константин Костов. От първите разкопки, които са на километър от града, са изминали 40 години. Каменните стени очертават древна крепост на стръмните скали, като най-ранните материали (керамика), открити в крепостта, са от XII-IX  в. пр.н.е., когато тук вероятно е имало укрепено тракийско селище. По време на разкопките са разкрити над 300 находки