Кметът Константин Костов участва в заседанието на Управителния съвет на НСОРБ

Кметът Константин Костов участва в заседанието на Управителния съвет на НСОРБ image

Кметът Константин Костов участва в заседанието на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ). Дневният ред включи изслушване на представители на институции и организации, както и информация за резултатите от първите заседания на Регионалните съвети за развитие.

Членовете на УС разгледаха изготвената Пътна карта за подкрепа на реформата за децентрализация в България, която е един от резултатите  по Инструмента за техническа подкрепа (TSI) 2021-2027 г. на Европейския съюз, в който НСОРБ участва.

Ръководството на НСОРБ проведе работна среща с представители на електроразпределителните дружества - Енерго Про, Електрохолд и ЕВН. Тя е част от усилията на НСОРБ за установяване на регулярна комуникация между Министерство на енергетиката (МЕ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), Енергийния системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества.

Основната тема на обсъжданията бе създаване на устойчив механизъм за координация на действията на местните власти и на мрежовите оператори както при извършване на ремонтни дейности и поддръжка на мрежата, така и при преодоляване на бедствени ситуации.