На вниманието на стопаните, отглеждащи свине! Кампания на МЗХ „Да спрем Африканската чума по свинете“ 2023 г.

На вниманието на стопаните, отглеждащи свине! Кампания на МЗХ „Да спрем Африканската чума по свинете“ 2023 г. image

Африканската чума по свинете (АЧС) е заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Въпреки, че не представлява заплаха за хората, тя може да е смъртоносна за свинете и да има сериозни социално-икономически последици за засегнатите страни. През последните години тя се разпространи в Европа и по целия свят.

МЗХ продължава с кампанията за превенция срещу болестта. В резултат на усилията през предходните четири години от края на  януари 2022 г. в България няма нови огнища при домашните свине от личните стопанства, чиято регистрация и инвентаризация стана общински ангажимент.

Предстоящият летен сезон отново се явява рисков за разпространение на АЧС, тъй като огнища на заболяването са установени при диви и домашни свине в съседните държави (Румъния, Сърбия, Северна Македония и Гърция). Затова МЗХ напомня на стопаните да следват изискванията за био-сигурност във фермите и дворовете.


Информация относно симптомите на заболяването и обща информация по превенция може да намерите на страницата на Европейския орган по безопасност на храните на следния адрес:

https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/bg/


Видеоматериали относно необходимите мерки за био-сигурност са налични на адрес: https://www.namrb.org/bg/aktualno/kampaniya-ada-sprem-afrikanskata-tchuma-po-svinetev-2023-g

инвентаризация стана
общински ангажимент
.
Същевременно, предстоящият летен сезон отново се явява рисков за
разпространение на АЧС, тъй като огнищ
а на заболяването са установени при диви и
домашни свине в съседните ни държави (Румъния, Сърбия, Северна Македония и
Гърция). Ето защо МЗХ ни приканва да се включим в информационната кампания и да
напомним на стопаните да следват изискванията за био
-
сигур
ност във фермите и
двороветеапомним на стопаните да следват изискванията за био
-
сигур
ност във фермите и
дворовете