Заповеди за определяне на начало на пожароопасния сезон за 2023 г. и за настъпване на восъчна зрялост при житните


                            З А П О В Е Д    № РД-01-271

гр. Николаево, 06.07.2023 год.

 

На основание чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и във връзка с Заповед №АП-07-ЗД-8/08.03.2023 г. на Областния управител на област Стара Загора, за осигуряване на пожарна безопасност в горските територии

НАРЕЖДАМ:

        

1.    Определям за пожароопасен сезон в земеделските земи и горски територии на територията на община Николаево,  периода от 06.07.2023 год. до 30.11.2023 год.;

2.    Съвместно с РСПБЗН да се осъществява контрол по изпълнението на предвидените противопожарни мерки и мероприятия в земеделските земи и горски територии. Непосредствено организиране на борбата с пожарите да се извършва от органите по пожарна безопасност и защита на населението съвместно с общината.

3.    На основание чл. 137, ал.3,  от ЗГ се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

4.    Да се спазват правилата и нормите за пожарна безопасност, регламентирани в Наредба №81213-647/01.10.2014г. и Наредба №8121з-968/12.12.2014г. с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пожар в земеделските земи и горските територии.

5.    При възникване на пожари, кметове/кметски наместници, земеделски производители и граждани, незабавно да информират органите на РС “ПБЗН” – Гурково и Дежурния при ОбщСС - Николаево /тел:04330/22-09/ за местоположението, размера и посоката за разрастването му. В срок от двадесет

6.       четири часа след възникване на събитието, да  се донася писмено до Областна администрация - Стара Загора, като се посочат времето за възникване, местността и предполагаемите причини за възникването на пожара.

Заповедта да се оповести публично на интернет страницата на Община Николаево.

            Настоящата заповед да се доведе до знанието на съответните длъжностни лица за сведение и изпълнение.

            Контрол по изпълнението на заповедта ще осъществявам лично.

 

СТАЙКО ПЕТКОВ

За Кмет на Община Николаево,

Съгласно заповед № РД-01-239/19.06.2023 г.


 

 

З А П О В Е Д

№ РД-01-267/03.07.2023 г.

Гр.Николаево

     На основание чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.4, ал.4 от Наредба №8121з -  968/10.12.2014г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, във връзка с Заповед № РД-04-87/14.06.2023г. Гр. Стара Загора на Директора на ОД „Земеделие“, гр. Стара Загора относно настъпване на етап „восъчна зрялост“ на посевите от житните култури на територията на област Стара Загора и с цел определяне на мерки за пожарна безопасност

 

Н А Р Е Ж Д А М :

I.                    Обявявам настъпването на етап „восъчна зрялост“ на житните култури, считано от 03.07.2023г.

II.                  Определям мерки за осигуряване на пожарна безопасност по време на кампанията за прибиране на реколтата от зърнено-житни култури на територията на Община Николаево:

1.      Забранявам паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите  с посеви и на разстояние , по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораването на стърнищата.

2.      Забранявам паленето на стърнища, суха трева и други растителни остатъци, както и използването на сигнални ракети и огнестрелно оръжие в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

3.      Забранявам извършването на ремонтни дейности по линейните обекти, преминаващи през житни площи, през периода на восъчна зрялост до прибиране на реколтата. Извършването им се допуска след предварително уведомяване на РСПБЗН гр. Гурково при спазване на изискванията за пожарна безопасност.

4.      Задължавам юридическите лица, стопанисващи републикански, общински и частни пътища, които минават през и/или покрай житни посеви, да извършат механично отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети материали в сервитута на пътя.

5.      Органите, стопанисващи железопътните трасета, преминаващи през и/или покрай житни площи, да осигурят поддържането на сервитута на трасето чисто от горими материали чрез почистване на тревната и храстовидна растителност, паднала дървесна маса.

6.      Задължавам физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи  да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари:

1.      Да не изхвърлят фасове от автомобилите, с които преминават покрай житни масиви или през горските участъци;

2.      Да не изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни отпадъци;

3.      Да спазват предупредителните и  забранителните знаци за пожарна безопасност;

4.      Да устройват лагери и биваци за почивка само на определените за това места;

7.      При констатирани нарушения да се налагат  административни наказания и се вземат мерки за възстановяване на вредите, на основание чл. 8 от Закона за опазване на селскостопанското имущество. 

III.                Възлагам на кметовете на населени места в община Николаево да разгласят и разяснят на гражданите и лицата, осъществяващи дейности в земеделските зами, набелязаните противопожарни мерки за опазване на житните култури от пожари.

IV.               При забелязан пожар незабавно да се съобщи на тел.112 или на телефон 04330/2209 – общински съвет за сигурност при Община Николаево.

V.                 Настоящата Заповед  да се оповести чрез средствата за масово осведомяване и да се постави на обичайните места за информация.

                         Препис от настоящата Заповед да се сведе до знанието на кметовите на населените места от Община Николаево, ползватели на земеделски земи, управители на  кооперации, пастири и заинтересованите лица, за сведение и изпълнение.

Контрол по изпълнение на заповедта ще осъществявам лично.

 


СТАЙКО ПЕТКОВ

За Кмет на Община Николаево,

Съгласно заповед № РД-01-239/19.06.2023 г.