Национален конкурс за младежи „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“

Национален конкурс за младежи „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“ image

На вниманието на младите хора в Община Николаево - ученици, студенти и работещи до 29 години!


През 2023 г., във връзка с отбелязването на Деня на българската община и местното самоуправление 12 октомври, екипът на НСОРБ проведе национален конкурс за младежи за продуктивна идея, свързана с разрешаването на конкретен проблем в общината, под надслов: „Аз за моята община: един проблем – едно решение“. Получени са били 57 проектни предложения от млади хора от 33 български общини. Най-младият участник е бил на 7 години, като най-честите предложения са били от учащи и работещи между 16 и 25 години. 9 са били разработени от групи млади хора.

Целта на конкурса е да насърчи активното включване в обществения живот на местно ниво на младите хора, да им даде възможност да придобият реален практически опит за прилагане на механизмите на местното самоуправление, да ги запознае с предизвикателствата и трудностите, които преодоляват в процеса на своята работа служителите в общините.

В контекста на предстоящите ключови задачи в работата на общините, се предвижда през 2024 г. темата на Националния младежки конкурс да бъде обвързана с предстоящото въвеждане на нов модел за определяне на ТБО и промяна в обществените навици по отношение на генерирането и събирането на смет.

Мотото на тазгодишното издание е „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“. Целта на формулирането на конкретната задача е тя да има принос в усилията на общината за обективно и широко информиране на обществото за промените и необходимостта от отговорно отношение към управлението на отпадъци.

Участниците в конкурса трябва да обмислят и предложат кампания сред жителите на общината за насърчаване на разделното събиране на отпадъци, намаляване разхищението на храни и повторната употреба на дрехи, мебели и домакинско оборудване и др.
 
Предложението трябва да съдържа подробно описание на инициативи и дейности, които могат да бъдат реализирани самостоятелно или съвместно с общината.
За провеждането на конкурса е разработен Регламент, който предвижда право на участие на младежи на възраст до 29 г. включително /съгласно §1, т.1 от Закона за младежта/, които са ученици, студенти или работещи (подробности в прикачения файл).
НСОРБ подготвя пакет от информационни материали, който ще бъде разпространен допълнително. 


График на дейностите по провеждане на конкурса:
  • Обявяване на Националният младежки конкурс - до 30 април 2024 г.
  • Срок за получаване на проектните предложения - до 15 август 2024 г.
  • Срок за оценка на получените предложения - от 15.08 до 30.09.2024 г.
  • Връчването на наградите предлагаме да бъде проведено на 12 октомври 2024 г., непосредствено преди провеждането на Годишната среща на местните власти.
 
Очакваме инициативните млади хора от нашата община да се включат с идеи и проектни предложения.