Никулден в гр. Николаево - 06.12.2021 г.

Никулден в гр. Николаево - 06.12.2021 г. image

На 6-ти декември гр.Николаево отбеляза своя празник.

Денят донесе много емоции и добро настроение.

Празникът започна с празнична литургия в църквата на гр. Николаево, отслужена от свещеник Орлин Янчев.

Кметът на Общината и именик на празника - г-н Николай Кънев, заедно с кметовете на селата в община Николаево, общински съветници, служители от Общинска администрация, учители от училищата и детската градина в гр. Николаево и граждани поднесоха цветя пред паметниците на проф. Николай Генчев и ген. Николай Романов в града. Поздрав към всички отправиха ученици от Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий".

Кметът на Общината откри Никулденската изложба-базар "За всекиго по нещо" с творби и нехранителни експонати на тема Никулден и Коледа. Със свои експонати в изложбата участваха много местни творци, учениците от ОУ и ПГ в гр. Николаево, персоналът на детската градина - имаше картини, сувенири, картички и куп други интересни неща. Събраните от продажбите средства бяха дарени за каузата "Борбата на Йосиф със Санфилипо тип Д". 

Какво би бил Никулден без риболов?

В комплекс "Мелницата" в. с. Елхово се проведе традиционния ученически риболов, на който участваха деца от Основното училище и Професионалната гимназия в град Николаево. Слуката не беше голяма, но награди имаше за всички участници.

В църковния храм беше раздадена пържена риба, дарена за празника на града от "Тунджа -73 ЕООД", дружеството, обслужващо рибовъдното стопанство в гр. Николаево. Над 90 кг. риба беше почистена, приготвена и дарена на миряните. Риба получиха и пенсионерските клубове в Община Николаево.

На смрачаване бяха запалени празничните светлини на елхата и града. Приветствие за празника към гражданите направи Кметът на Общината, а дечица от ДГ "Снежанка" поздравиха присъстващите  с коледно наричане и танц на снежинките. За децата имаше и лакомства.

Впечатляващо изпълнение направи и гайдарски състав "Христанов" с ръководител Стоян Христанов. Под звуците на гайдите и тъпана присъстващите съпреживяха приказната никулденска заря на гр. Николаево!

Споделяме малка част от емоциите на празника.








С огромна благодарност 

- към "Тунджа -73 ЕООД" - за дарените над 90 кг. жива риба,

-  към г-н Николай Турлаков - за предоставеното помещение за изложбата-базар,

- към г-н Стефан Раднев за възможността рибарникът към комплекс "Мелницата" с. Елхово, общ. Николаево да се ползва за ученическия риболов.