Обявяване на Игнат Игнатов за почетен гражданин на гр. Николаево

Обявяване на Игнат Игнатов за почетен гражданин на гр. Николаево image

Със свое решение № 172 / 23.12.2020 г. Общински съвет Николаево удостои Игнат Димитров Игнатов с най-високото си отличие – звание „Почетен гражданин на град Николаево“. Званието се присъжда по повод 80-годишния юбилей на г-н Игнатов и за особения му принос към града и общината във всички области на обществения живот.

Игнат Игнатов активно се занимава с волейбол от 1958 до 1978 година, като печели множество награди и прослява родното Николаево. До 2018 г. участва в различни турнири и състезания като съдия. Спортист и общественик, който и до днес активно участва в обществения живот на града.  

На специална церемония на 28.01.2021 г., пред общинските съветници от ОбС Николаево и кметовете на населените места в общината, Председателят на ОбС Николаево - г-н Юсменов, и Кметът на Община Николаево - г-н Кънев, връчиха на г-н Игнат Игнатов удостоверение, почетен плакет и значка на Община Николаево, с което го обявиха за "Почетен гражданин на гр. Николаево".

За постигнатите спорни успехи през годините и за спомен от събитието г-н Николай Кънев - Кмет на Община Николаево връчи на г-н Игнатов купа. 

В почетната книга на гр. Николаево, по повод събитието и нескривайки емоциите си от високата чест, Игнат Игнатов написа: "Голямата ми мечта беше едно село да влезе в "А" група и да докара "ЦСКА" и "Левски" да играят в Николаево." 


Снимки от събитието

 














                                                                                --------------------------------------------------------

                                               Кратка биография

Игнат Игнатов е роден на 27 януари 1941 година в гр. Николаево. Произхожда от прогресивно селско семейство. Неговият дядо Димитър Игнатов е кмет на селото ни през 30-те години – изключително труден период от историята на нашата страна. Образованието си получава последователно в Николаево и Твърдица. Бил е на 17 години, когато започва да се занимава със волейбол. Военната си служба отбива през 1960-1962 година. Много скоро е забелязан от своите командири и получава мястото на нападател в дивизионния отбор по волейбол на Старозагорската дивизия. За кратко време е изтеглен в щаба на II –ра армия Пловдив и започва да играе като титуляр нападател в представителния армейски тим. Отборът участва във спартакиада на стадион „Народна армия“ и постига отлични резултати.

При изтичането на воинската служба г-н Игнатов получава 7 предложения от елитни наши отбори в „А“ група да играе за тях като нападател. Изкушението наистина е голямо за един млад и талантлив волейболист. Изправен пред трудна дилема, воден от местен патриотизъм и родолюбие, той избира родния край и родното „Торпедо“.

Започва един двадесет годишен период на възход. Началото е трудно - редуват се успехи и разочарования. Много бързо в отбора влизат редица способни и талантливи местни момчета. Личният пример, авторитета на капитана и неговия волеви характер изграждат един амбициозен и сплотен колектив. През тези години треньорската селекция е много добра. Нашите местни управници правят всичко възможно за обгрижването на тима. Но най-важното за тях е всеобщата обич и подкрепа на населението. Спортните площадки се изпълват с народ, младежи и девойки.

Тези събития не остават незабелязани от БФВ. Назначени са две селски републикански първенства с международно участие, като домакин е Николаево. Първото е през 1958 година, като на финала отстъпваме първото място на село Габарево, Старозагорско. На второто републиканско през 1978 година отново заемаме второ място, като отпадаме от отбора на село Искра, Пловдивско. Г-н Игнатов е излъчен за най-добър нападател.

През 1965 година на Републиканско първенство в село Синокос, Толбухинско ние се изкачваме на 3-то място. И тук Игнатов е номиниран за най-добър нападател, като тези събития са отразени обширно във вестник „Спорт“. Същата година е поканен да подсили отбора на Божурище за срещи в гр. Чечини, Полша – стар наш познайник и противник. При слизането си на площада е посрещнат със бурни възгласи и овации.

Най-силните за нас години са 1968-1969 година. Тогава сме първи в южната селска „Б“ група. Нашите момчета играят квалификации за влизане в „А“ група.

На републиканското селско първенство през 1972 година в село Габаре, Врачанско печелим първото място.

Близо 20 години на Републиканските селски първенства сме в челната тройка, а в Старозагорски окръг хегемонията е пълна. За високи резултати БФВ дава виза на отбора ни да участва на Спартакиада в Чехословакия.

Поради напреднала възраст през 1978 година г-н Игнатов се оттегля от професионалният спорт. Продължава участието си в много турнири и състезания до 2018 г., но най-вече като съдия.

След стотиците изиграни срещи, като капитан и нападател той е вдъхновител и пример за подражание на няколко наши поколения съграждани. На лице е една дългогодишна, непреходна, ползотворна и значима дейност за град Николаево и Общината.

Трудовата му дейност преминава в ЗЕП „Ленин“ Николаево като механик и вулканизатор.