Партньорски отношения между общините Николаево и Марония-Сапес (Гърция)

Партньорски отношения между общините Николаево и Марония-Сапес (Гърция) image

Партньорски отношения между общините Николаево и Марония-Сапес (Гърция) обсъдиха кметовете Константин Костов и Апостолос Йоанну в гръцкия град на еднодневна визита.  Обмен на идеи,  добри практики и инициативи в сферите - култура, туризъм, икономика и околна среда, предложи делегацията, водена от  кмета Костов.

„Развитието и поддържането на международни партньорства на местно и регионално ниво е от особено значение за социално-икономическото развитие, за насърчаване на комуникацията на местните общности и за реализиране на предприемачеството. Това от своя страна ще създаде устойчиво местно развитие“, каза кметът на Николаево след завръщането си.

В разговорите участваха  общинското ръководство от гръцкия град и от българска страна: председателят на общинския съвет Николай Кънев, зам.-кметът Милен Попов и служители в сферите за бъдещ обмен. Според българската делегация  двете градски администрации, бизнеса и жителите, участвайки в съвместни проекти, ще си сътрудничат успешно и ще активизират социалния, икономическия и културен живот в местните общности.

 

Община Марония-Сапес се намира в Северна Гърция на 34 км. от окръжния град Гюмюрджина и на няколко километра от беломорския бряг. Населена е със смесено българско и гръцко население. Общината има богата история, Марония е наследник на известен тракийски град, възникнал преди повече от 3000 години, като името му идва от легендарния тракийски цар Марон. Градът е силно свързан с Капитан Петко Войвода и в народните балади за войводата е възпят като негова столица. В края на декември 1877 г. капитан Петко Войвода освобождава град Марония заедно с околните села от османско владичество. В по-следващите събития и войни областта остава в пределите на Гърция. От древността в този район се отглеждат лозя, населението на общината възлиза на около 17000 човека. Хората там се занимават предимно със селско стопанство и туризъм.