Поздравителен адрес на Кмета на Община Николаево по случай Националния празник на България - 3-ти март

Поздравителен адрес на Кмета на Община Николаево по случай Националния празник на България - 3-ти март image

Уважаеми съграждани,
 
Отново България празнува своето Освобождение! Отново обръщаме взор към началото на свободния си път! Отново се  покланяме пред тези, които дадоха живота си, за да отхвърлим веригите на зависимостите от други народи.


Днес, 3 март, България отбелязва своя Национален празник. На този ден преди 144 години  се сбъдва  вековният копнеж на българския народ за свобода.


3-ти март е ден на добър спомен, ден на преклонение! Ден, в който трябва да се помолим за всички, дали живота си за вярата и освобождението на Отечеството. Ден, в който да си припомним, че изпепелената от петвековни пожарища българска земя е поселена от народ, който през всички столетия на това жестоко робство е запазил непокварено свеж, изумително млад и активен своя народностен характер, своята православна вяра, своя борчески съзидателен дух.


Преклонението пред подвига на предците ни обаче няма стойност, ако не го съчетаваме с размисъл за бъдещето. Ако не си припомняме поуките от миналото, които ни показват силата на единството. Ако не търсим в сърцата си смисъла на наследеното национално самочувствие и непоколебимостта да се воюва за свобода и независимост! В настоящето нека сведем глави пред подвига на героите, знайни и незнайни, дали живота си за свободата на България.


Днес имаме задължение да останем верни на идеалите на Васил Левски и Христо Ботев, да научим децата си, че свободата е ценност, която трябва да се отстоява всеки ден. Родолюбието не е отживелица! Нека с мисъл и дело доказваме, че сме достойни за свободна България, която уверено защитава мястото си на световната карта!


Бъдете здрави и се гордейте, че сте българи!
  

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

НИКОЛАЙ КЪНЕВ
Кмет на Община Николаево