Поздравителен адрес от Кмета на Община Николаево по случай 145 г. от Освобождението на България

Поздравителен адрес от Кмета на Община Николаево по случай 145 г. от Освобождението на България image

Честит Национален празник на всички българи!

Днес, 3-ти март, честваме 145 години от деня на Освобождението на България и празнуваме Националния празник на страната.


„И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва и от век на век!“


На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-Турската война от 1877-1878 г. Така се създава Третата българска държава - Княжество България. 

Преговорите по сключване на договора започват в главната квартира на руската армия в Одрин, а след това се водят в Сан Стефано. Мирният договор е подписан в къщата на Симеоноглу в Сан Стефано (Йешилкьой) - предградие на Истанбул. Русия е представена от Николай Игнатиев и Александър Нелидов, а Турция от Савфет паша и Садък паша.

От 1888 г. трети март се празнува като ден на Освобождението на България от Османско владичество. Еднократно като официален празник, денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно Събрание от 3 март 1991 г., става Национален празник на България.


Нека помним героите, подарили ни свободата с цената на собствения си живот и преклоним глава в знак на признателност!

Честит празник, българи!


НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Кмет на Община Николаево