Поздравителен адрес по случай 1-ви ноември - Денят на народните будители

Поздравителен адрес по случай 1-ви ноември - Денят на народните будители image

Уважаеми учители,
уважаеми читалищни дейци, книжовници и просветители,


Приемете моите  най-сърдечни поздрави по случай Деня на народните будители.

На този празник ние всички се прекланяме пред онези достойни българи, които през вековете посяха посвещението в духа на нашия народ. Не трябва да забравяме и факта, че будни и духовно извисени личности живеят и днес. Няма по-голям заряд от извисяването на ценностите и идеалите, които, сигурни сме всеки един от нас носи. Защото ние сме наследници на напредничави и прогресивни предци, за които духовното развитие и израстване е било основен приоритет. Векове наред светлината на знанието озарява пътя ни напред и укрепва вярата ни, че можем да победим злините и да се опазим като народ със свой език и история. Днес, повече от всякога, имаме нужда от духовна упора. Защото духовното отстъпва мястото си на ежедневието и битовизмите, на материалното и комерсиалното.

Община Николаево, с неотменната подкрепа на културни и читалищни дейци, се стреми да пази и възражда традиции и духовност, които са безкрайна съкровищница, която сме получили в наследство.

В съвременния свят, когато границите се размиват и хората общуват без езикови бариери, когато достиженията на световната култура са все по-достъпни,  ролята на Вас – днешните просвещенци, е изключително важна. Защото чрез Вас се съхраняват и разпространяват националните ни духовни съкровища – език, култура, традиции.

Пожелавам на всички Вас успех в благородната и отговорна мисия да създавате, развивате и съхранявате българската духовност, да продължавате да мотивирате и направлявате младото поколение по пътя на образованието и културата.

Бъдете здрави, все така вдъхновени и всеотдайни на каузата, която сте поели в професионален и житейски план!
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
 
НИКОЛАЙ КЪНЕВ
Кмет на Община Николаево