Процедура за избор на членове, участници в Съвета на децата - общинско ниво

Съветът на децата е консултативен орган към Председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и от 2003 г. той работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Включва представители на младите хора от всяка административна област и на децата от уязвими групи, като им дава възможност да обменят знания, умения и ценности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.
Съветът на децата е разработил процедура за избор на свои членове. Прилагането й е разделено на 3 нива: общинско, регионално и национално.

Във връзка с това каним децата на Община Николаево, които отговарят на условията за участие, да подадат своите кандидатури в Общинска администрация Николаево в срок до 24 май 2024 г., включително. 

Специално създадена за целта комисия ще разгледа кандидатурите и извърши подбор. Имената на одобрените кандидати се изпращат в срок до 15.06.2024 г. до Областния управител за провеждане на процедурата на областно ниво.

Утвърдената процедура за избор на членове на Съвета на децата прилагаме в прикачения файл.