Проект на „Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Николаево 2025-2028 г.“ - за обществено обсъждане

На основание чл.  26, ал. 3 и ал. 4 от Закона за нормативните актове (ЗНА),

Община Николаево кани всички заинтересовани лица да вземат участие в обществено обсъждане с предмет: Проект на „Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Николаево 2025-2028 г.“

Писмените становища, мнения и коментари относно проекта на Програмата могат да се изпращат/депозират от 12 октомври до 12 ноември 2024 г., както следва:

·         на хартиен носител:

–        адрес: гр. Николаево, ул. „Георги Бенковски“ № 9; в деловодството на Община Николаево, в сградата на Общината в рамките на работното време, от 8.00 до 17.00 часа

·         по електронен път:

–        на e-mail: obnikolaevo@nikolaevo.net;

–        през ССЕВ.

 

МОТИВИ

за приемане на

ПРОГРАМА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ  ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА НИКОЛАЕВО 2025-2028 г.

 

            1. Причини, които налагат приемането на Програмата

            С настоящата Програма, община Николаево регламентира овладяването на популацията на безстопанствените кучета на територията й. Необходимост от разработването на програмата възниква в резултат на изисквания, поставени на Република България и останалите страни членки от Европейския съюз по отношение на грижата и хуманното отношение към животните и конкретните механизми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета в населените места. Популацията на безстопанствените кучета се състои от изоставени, изгубени, родени на улицата и домашни кучета, оставени на обществени места без надзор, които водят до рискове за населението, като се създава опасност от пренасяне на заразни и паразитни болести, нападения, ухапвания и предизвикване на пътно транспортни произшествия, замърсяване на околната среда.

            2. Цели, които се поставят:

            Целта на тази програма е намаляване и овладяване на популацията на безстопанствените кучета, чрез прилагане на комплекс от мерки, при които усилията на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока – намиране на хуманно и съвременно решение на проблема. Формирането на конкретни цели и мерки на Програмата е извършено на базата на съществуващото състояние и специфичните местни условия и нужди. От друга страна те са синхронизирани с изискванията, поставени в нормативната уредба на Република България и са съобразени с комплексните мерки, определени от Световната здравна организация: строг контрол върху търговията и размножаването на домашни кучета, кастрация и връщане по места на обработени кучета, както и поемане на грижи за тях от страна на граждани, организации и община.

            3. Финансови и други средства, необходими за прилагане на Програмата:

            Източници на финансиране и материално обезпечаване на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Николаево, съгласно чл. 40 от Закона за защита на животните.

            3.1. Държавен бюджет;

            3.2. Общински бюджет;

            3.3. Дарения от физически и юридически лица;

            3.4. Международни програми;

            3.5. Проекти.

           

            4. Очаквани резултати:

            4.1. Намаляване на броя на безстопанствените кучета и установяване на траен контрол върху тяхната популация на територията на общината.

            4.2. Намаляване на рисковете от разпространението на заболявания, пренасяни от безстопанствени кучета.

            4.3.Увеличаване на информираността, отговорността и активността на гражданите при отглеждане на домашни кучета.

            4.4. По чиста и безопасна околна среда.

            5.Анализ на съответствието с правото на Европейския съюз:

            Настоящият проект е подзаконов нормативен акт и съответствието му с правото на Европейския съюз е предопределено от синхронизирането на действащото българско законодателство с регламентите и директивите, относими към тази материя. Предлаганата програма е в съответствие с нормативните актове от по-висока степен, както и с тези на европейското законодателство.