Проект за изменение и допълнение на Наредба № 25 за реда и начина за отпускане на еднократна финансова помощ и стимули на нуждаещи се лица на територията на Община Николаево – за обществено обсъждане


На основание с чл. 26, ал. 4 от Закона на нормативните актове във връзка чл. 77 от Административно процесуалния кодекс, чрез настоящето публикуване Общински съвет Николаево уведомява
за изготвен

 

ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЕДНОКРАТНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ И СТИМУЛИ НА НУЖДАЕЩИ СЕ ЛИЦА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА НИКОЛАЕВО

 

Същият се публикува на официалната интернет страница на Община Николаево и на Портала за обществени консултации за обществено обсъждане, като на заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок за предложения и становища по проекта, считано от 23.05.2024 г.
Предложенията могат да бъдат депозирани в деловодството на ОбС Николаево, п.к. 6190, Град Николаево, ул. „Георги Бенковски“ № 9, ет. 2, ст. 4 или на е-mail: obsavet@nikolaevo.net
 

Мотиви към проекта:


I.Причини, които налагат приемането на нормативния акт:
Налице е необходимост от изменение и допълнение на Наредба № 25 за реда и начина за отпускане на еднократна финансова помощ и стимули на нуждаещи се лица на територията на Община Николаево (приета от Общински съвет с Решение № 86 от 21.09.2016 г. ). Наредбата e нормативен документ, който урежда условията, реда и начина на предоставяне на еднократна финансова помощ на нуждаещи се граждани, изпаднали в затруднено материално положение. Помощта се предоставя с решение на Общински съвет Николаево със средства от бюджета на община Николаево, които се утвърждават ежегодно при неговото приемане. 
Прилагането на разпоредбите на тази Наредба показа необходимост от изменение на текста в чл.4 „Еднократната финансова помощ не може да бъде в размер по – голям от една минимална работна заплата“, но същевременно има случаи,  при които са необходими значителни финансови средства и кандидатстващият и/или семейството му са в невъзможност да ги осигурят. Затова се предлага размера, който „не може да бъде по-голям от една минимална работна заплата“ да отпадне и отпуснатата еднократна финансова помощ да бъде в размер определен с Решение на Общински съвет за всеки отделен случай до 1500 лева.
В чл. 7 „Заявленията се разглеждат от „Комисията по бюджет, финанси, икономика, инвестиционна политика, контрол върху издадените актове на кмета и актове при възлагане на обществени поръчки“, да се допълни и от „Комисията по образование, наука, култура, здравеопазване, вероизповедания, социална политика и интеграция, работа с подрастващите, туризъм и спорт“, за по-ефективното проучване на причините и необходимостта от исканата помощ.
 
 
ІI. Цели, които се поставят:
 
С изменението и допълнението на текстовете на Наредбата се цели да се постигне по-ефективно и законосъобразно разходване на публичните средства за подкрепа на граждани, намиращи се в крайно тежко финансово, здравословно, социално положение и за справяне с извънредни ситуации.
 
 
III.Финансови и други средства, необходими за прилагане на наредбата:
 

Необходимите за прилагането на Наредбата финансови и други средства ежегодно се приемат с бюджета на Община Николаево.
 
 
ІV. Очаквани резултати от прилагането:
 
Изменението и допълването на Наредбата, по този начин, ще доведе до ефективно подпомагане с еднократна финансова помощ на лица имащи нужда от сериозна финансова подкрепа, а съвместната работа на двете комисии до по-добра преценка на основателността на постъпилите заявления.
 
V. Анализ за съответствието с правото на Европейския съюз.
 
Проектът за изменение и допълнение на Наредба № 25 на ОбС Николаево с всички предложения съответстват с правото на Европейския съюз и няма норми от предложените, които да му противоречат. 
 
Предвид горе изложеното и на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, предлагам на Общински съвет Николаево следния
 
 
ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЕ:
 
В Раздел I
Общи положения
 
Член 4 придобива следната редакция:

„Чл. 4. Еднократната финансова помощ да бъде в размер, определен с Решение на Общински съвет за всеки отделен случай до 1500 лева“.

Член 7 придобива следната редакция:

„Чл. 7. Заявленията се разглеждат от „Комисията по бюджет, финанси, икономика, инвестиционна политика, контрол върху издадените актове на кмета и актове при възлагане на обществени поръчки“ и от „Комисията по образование, наука, култура, здравеопазване, вероизповедания, социална политика и интеграция, работа с подрастващите, туризъм и спорт“, при Общински съвет Николаево“

 

 НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател на ОбС Николаево