Решения на ОбС Николаево №№ 61-71 от заседание, проведено на 30.04.2024 г., Протокол № 9 от заседанието на ОбС и протоколи на постоянните комисии

РЕШЕНИЕ

№ 61

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Провеждане на редовно неприсъствено заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, град Стара Загора, насрочено за 14-ти май 2024 г.

На основание чл. 10, ал. 5, т. 6 от ПОДАВК е определена резервна дата за провеждане на заседанието – 11-ти юни 2024 г., без промяна на дневния ред, за която ще бъдат валидни мандатите (решенията на общинските съвети) за първоначално обявената дата.

Мотиви:

В деловодството на Общински съвет Николаево е постъпило писмо от Председателя на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и Канализация” ЕООД, град Стара Загора, с изх. № АВиК-ОС-1-{2}/09.04.2024 г., с което ни уведомяват, че на основание чл. 198в, ал. 6 от Закона за водите, във вр. с чл. 9, ал. 2 и ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация /ПОДАВК/ (обн., ДВ, бр. 66 от 8.08.2014 г., изм. и доп., бр. 3 от 12.01.2021 г.) е насрочено на 14-ти май 2024 г. извънредно неприсъствено заседание на Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Стара Загора.

 

Съгласно чл. 198е, ал. 5 от Закона за водите, позицията и мандатът на представителя на общината за заседанията на общото събрание на асоциацията се съгласуват по ред, определен от общинския съвет. Съобразно това, общинският съвет, давайки мандат за участие в заседанието на представителя на общината, следва да съгласува и неговата позиция, като в своето решение задължително определя начина на гласуване на представителя - „за“, „против“ или „въздържал се“, по всички точки от предварително изпратения с поканата дневен ред. Гласуването от съответния общински съвет на позиция „против“ или „въздържал се“ следва да се аргументира писмено. За целта, представителят на общината представя становище за това решение, което се включва в протокола. Правилникът не предвижда гласуване по свободна преценка на представителя.

На основание чл. 14, ал. 2 ПОДАВК, е необходимо в срок до 10 май 2024 г. на електронната поща на асоциацията или чрез системата за електронен обмен на съобщения да изпратим мандатите (решенията на общинските съвети) на представителите на общините.

 

Мандатът е необходимо да се възложи и да се вземе решение за позицията на представителя на общината по точките от дневния ред, а именно:

1.Приемане на отчет за дейността на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора за 2023 г.

2.Приемане на отчет за изпълнението на бюджета на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора за 2023 г.

3.Приемане на бюджет на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора за 2024 г.

4.Одобряване на Подробна инвестиционна програма на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора за 2024 г.

      5.Други.

 

Актуалното разпределение на гласовете в Общото събрание на Асоциацията след обявяване на окончателните данни от преброяване на населението и жилищния фонд в Република България 2021 г. е следното: Държавата – 35%, Община Стара Загора – 31,98%, Община Казанлък -14,41%, Община Чирпан – 3.98%, Община Раднево – 3,64%, Община Павел баня – 2,76%, Община Гълъбово – 2,40%, Община Мъглиж – 2.19%, Община Братя Даскалови – 1,59%, Община Гурково – 0,97%, Община Николаево – 0,92%, Община Опан – 0,53%.

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 23, във вр. с ал. 2 от ЗМСМА, чл. 198е, ал. 5 от Закона за водите и чл. 10, ал. 5, т. 5 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация /ПОДАВК/, Общински съвет Николаево:

 

Р Е Ш И:

 

І. Възлага на инж. Константин Руйчев Костов, Кмет на Община Николаево, мандат, по смисъла по Закона за водите, за представител на Община Николаево в Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД - Стара Загора, който да гласува за вземане на решенията по дневния ред на насроченото редовно неприсъствено заседание на Общото събрание на асоциацията, насрочено за провеждане на 14-ти май 2024 г. Същият да гласува в подкрепа – „за“ вземането на решението по т. 1, т. 2, т. 3 и т.4 от дневния ред, а именно:

 

по т. 1

На основание чл. 198в, ал. 4, т. 10 от Закона за водите във връзка с чл. 9, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора приема отчета за дейността на Асоциацията за 2023 г.

по т. 2

На основание чл. 26, ал. 3 във връзка с чл. 9, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора приема отчета за изпълнението на бюджета на Асоциацията за 2023 г.

по т. 3

На основание чл. 198в, ал. 4, т. 9 от Закона за водите във връзка с чл. 9, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора приема бюджета на Асоциацията за 2024 г.

по т. 4

На основание чл. 33а от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора одобрява Подробна инвестиционна програма на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора за 2024 г.

С оглед така възложения му мандат, кметът на общината да предприеме всички следващи се от закона действия.

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Анелия Николаева Динева

Х

 

 

2.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

3.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

4.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

5.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

6.

Кремена Петрова Костова

Х

 

 

7.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

8.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

9.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

10.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

11.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

12.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

13.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 13 общински съветника, от които за – 13, против- няма въздържали се – няма

 

 НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

********************************************************


РЕШЕНИЕ

№ 62

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: попълване състава на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата в Община Николаево

 

Мотиви:

Със свое Решение № 320 взето на заседание на 24.02.2022 г., Общински съвет Николаево създаде Общинска комисия по безопасност на движението по пътищата на Община Николаево, която е съвещателен орган към кмета на общината, в съответствие с Правилата, утвърдени от Председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Комисията е в състав:

Председател – заместник–кмет „Административно техническо обслужване“;

        Заместник-председател – заместник–кмет „Финанси и общински дейности;

Секретар: Младши експерт АИО;

Членове:

- представител на Общински съвет – Николаево;

- главен архитект на общината;

- главен инженер на общината;

- директор дирекция „ФСДМП“;

- представител на Полицейски участък – гр. Гурково;

- представител на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“;

- кмет на село Нова махала

- кмет на село Едрево

 - кмет на село Елхово

 

Със Заповед № РД-01-3#1/06.01.2021 г. на кмета на община Николаево е определен поименния състав на комисията. Предвид новият състав на ОбС Николаево, в състава на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата на Община Николаево, следва да се включи нов представител на Общински съвет Николаево.

 

На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА, във връзка с чл. 167в, ал. 2 от Закона за движението по пътищата, във връзка с докладна записка с вх.№ 27-00-31/16.02.2022 г., Общински съвет-Николаево

 

РЕШИ: 

1.Определя за представител на ОбС Николаево в състав на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата:

 

Общинският съветник: Методи Пейчев Стоянов 

Участвали в гласуване 13 общински съветника, от които за – 13, против- няма въздържали се – няма

 

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

**********************************************************

РЕШЕНИЕ

№ 63

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Приемане на Общинска стратегия за устойчива интеграция на ромите и други лица в неравностойно положение в община Николаево (2021 – 2030 г.)

 

Мотиви:

Общинската стратегия за действие се разработват като неразделна част от Стратегията на Област Стара Загора за равенство, приобщаване и участие на ромите за периода 2021 – 2030 г., в изпълнение на Националната стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите /2021 – 2030/ и е необходимо да бъдат разгледани и гласувани от Общински съвет. Изпълнението на стратегията е насочено към приоритетни области на интеграционна политика: образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост и социално включване, върховенство на закона и недискриминация, култура и спорт. Реализирането на общинската политика за интегриране на уязвимите групи е непрекъснат процес, инструмент за хармонизиране на местните инициативи с държавни изисквания, възможности на местната власт и потребностите на жителите от общината, с цел подобряване благосъстоянието на тези групи и евентуално намаляването им в бъдеще. В практическата реализация на Стратегията за действие ще бъде прилаган интеграционният принцип на база равнопоставеност и равна отговорност, т.е. оказване на помощ не само на ромската етническа група и другите групи в неравностойно социално положение, но и на всички български граждани. Общинският съвет има задължение да приеме Стратегията за действие на Община Николаево в изпълнение на Областната стратегия за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация. В община Николаево процесът на интегриране, равнопоставеност, приобщаване и участие на ромите, както и на други граждани в уязвимо социално положение, близко до това на ромите ситуация е непрекъснат. Пандемията от COVID – 19 засили уязвимостта на изолирани и маргинализирани ромски общности и показа спешната нужда от по-ефективен и всеобхватен политически отговор на национално, европейско ниво и най-вече на местно ниво. Стратегията за устойчива интеграция на ромите и други лица в неравностойно положение в община Николаево /2021 – 2030/ е неразделна част от Стратегията на област Стара Загора за равенство, приобщаване и участие на ромите за периода /2021 – 2030/ и по тази причина той следва приоритетите и целите на областната стратегия. Едни от поставените цели са: подобрен достъп на етническите малцинства в община Николаево, намалена безработицата сред малцинствата, намалена неграмотността сред 18 – 29 годишните млади хора, намаляване броя на отпадналите от училище ученици, повишена осведоменост на целевите групи, включване на целевите групи при изпълнение на дейностите по НПД и осигуряване на актуална информация и детайлизирана картина на състоянието, проблемите и потребностите от приобщаване на маргинализираните етнически групи.

      

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 12  от ЗМСМА, Общински съвет-Николаево


РЕШИ:

 

1.Приема Общинска стратегия за устойчива интеграция на ромите и други лица в неравностойно положение в община Николаево (2021 – 2030 г.). 

 

Участвали в гласуване 13 общински съветника, от които за – 12, против- няма въздържали се – 1 

 

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

******************************************************************

РЕШЕНИЕ

№ 64

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Вземане на решение за прехвърляне на средства от Бюджет на Община Николаево, Дейност 606 „Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа”, Параграф 10-2040 000 лв, в Извънбюджетна сметка по Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане 2014 -2020 г., съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Процедура BG05SFPR003-1.001 „ТОПЪЛ ОБЯД“,

 

Мотиви:

През октомври 2022 г. Община Николаево кандидатства по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, Процедура BG05SFPR003-1.001„ТОПЪЛ ОБЯД". До края на месец април 2024 г. предстои плащане на междинно искане №5 за периода от 01.10.2023 год. до 31.12.2023 год.

Исканата сума съгласно чл.3.11 от административния договор за безвъзмездна финансова помощ е в размер на 79 161,60 лв.

В проекта  се извършват следните дейности:

·         Определяне на целевите групи.

·         Приготвяне на топъл обяд.

·         Предоставяне на топъл обяд

·         Реализиране на съпътстващи мерки.

 

За да осигури предоставяне на Топъл обяд през прекъсване Община Николаево сключи договор АСД-04-43/ 01.12.2023 год. с фирма “ КЕЙ ЕНД ВИ“ ООД на основание чл. 20, ал.4, т.3 от ЗОП.

 

Допустимите целеви групи са:

1.      Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност.

2.      Лица, поставени под карантина.

3.      Лица, обект на социално подпомагане.

 

Управляващият орган извършва междинни/окончателни плащания след верифициране на изпълнените дейности и извършените разходи, въз основа на подадени/въведени от Партньорска организация в предвидените за техническо и финансово отчитане функционалности на ИСУН 2020 искане за междинно/окончателно плащане и междинен/окончателен пакет отчетни документи, в съответствие с Ръководство на партньорските организации за изпълнение и управление на договори по операция BG05SFPR003-1.001„ТОПЪЛ ОБЯД". Управляващият орган верифицира дейностите и разходите в срок от 30 работни дни от датата на тяхното получаване, като уведомява за това писмено Партньорската организация.

В процеса на изпълнение на проекта е необходимо осигуряване на финансов ресурс за извършване на допустими възстановими  разходи, които в последствие се верифицират от управляващия орган на програмата и се възстановяват.

Необходимите средства по проекта са в размер на 40 000 лв. и ще бъдат усвоявани поетапно  и възстановени, след верифициране на направените разходи.

На основание чл. 21, ал. 1, т.6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 104, ал. 1, т. 5, ал. 2 и ал. 4 от Закона за публичните финанси, Общински съвет-Николаево

 

 

РЕШИ:

 

1.За изпълнение на проект по операция топъл обяд BG05SFPR003-1.001„ТОПЪЛ ОБЯД" в Община Николаево“ по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, във връзка с който до края  на месец април 2024 г. предстои верифициране на отчетния период Община Николаево ПРЕДОСТАВЯ КАТО БЕЗЛИХВЕН ЗАЕМ сумата от 40 000 лв., която се осигурява, като средствата се прехвърлят от Бюджет /Бюджетна сметка/ на Община Николаево, Дейност 606 „Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа ”, Параграф 10-20, в Извънбюджетна сметка по Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане, с цел разплащане на разходи по изпълнение на проекта.

 

                 2.Срокът за възстановяване на заема по т. 1 е след одобрение на  искането за плащане от Управляващия орган на програмата.

 

                 3.Възлага на Кмета да извърши всички необходими последващи действия по изпълнение на Решението.

 

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Анелия Николаева Динева

Х

 

 

2.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

3.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

4.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

5.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

6.

Кремена Петрова Костова

Х

 

 

7.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

8.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

9.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

10.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

11.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

12.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

13.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 13 общински съветника, от които за – 13, против- няма въздържали се – няма

  

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

**************************************************************

РЕШЕНИЕ

№ 65

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Безвъзмездно целево ползване на средства от бюджета на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Николаево, за изпълнение на дейностите по проект BG05SFPR001-1.001-0001 „Успех за теб“.

Мотиви:

Във връзка с постъпило писмо с Вх. № 23-00-24/ 01.04.2024 г. от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Николаево, в изпълнение на дейностите по проект BG05SFPR001-1.001-0001 „Успех за теб“, училището към 31.03.2024 година е използвало бюджетни средства на училището в размер на 18 148,32 лв. Средствата следва да бъдат възстановени до края на второ тримесечие на 2024 г. (30.06.2024 г.) от средствата, които ще се отпуснат по проекта.

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 и чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет-Николаево

РЕШИ:

 

Общински съвет Николаево одобрява безвъзмездното целево ползване на средства от бюджета на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Николаево, за изпълнение на дейностите по проект BG05SFPR001-1.001-0001 „Успех за теб“, в размер на 18 148,32 лв., като дава съгласие сумата да бъде възстановена до 30.06.2024 г., от средствата, които ще се отпуснат по проекта.

 

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Анелия Николаева Динева

Х

 

 

2.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

3.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

4.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

5.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

6.

Кремена Петрова Костова

Х

 

 

7.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

8.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

9.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

10.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

11.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

12.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

13.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 13 общински съветника, от които за – 13, против- няма въздържали се – няма

  

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

********************************************************

РЕШЕНИЕ

№ 66

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Определяне на основните месечни заплати на Кмета на Община Николаево и Кметовете по кметства считано от 01.01.2024 г.

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА, във вр. с чл. 5, ал. 16 от ПМС № 67 от 14.04.2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности и чл. 3, ал. 2 от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и ФО-19/18.04.2024г., Общински съвет Николаево

 

РЕШИ:

 

Общински съвет определя основните месечни заплати на Кмета на Община Николаево и Кметовете на кметства както следва:

1.      Кмет на Община Николаево:

– основна месечна заплата – 3 160,00 лева.

2.      Кметове на кметства:

                    2.1. /кметство с. Нова махала/ – основна месечна заплата – 2 200,00 лева.

                    2.2. /кметство с. Елхово/ – основна месечна заплата – 2 040,00 лева.

                    2.3. /кметство с. Едрево/ – основна месечна заплата – 2 040,00 лева

 

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Анелия Николаева Динева

Х

 

 

2.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

3.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

4.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

5.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

6.

Кремена Петрова Костова

Х

 

 

7.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

8.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

9.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

10.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

11.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

12.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

13.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 13 общински съветника, от които за – 13, против- няма въздържали се – няма

 

 

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

************************************************

РЕШЕНИЕ

№ 67

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Одобряване на извършени разходи за командировки на Кмета на Община Николаево и Председателя на Общински съвет за първо тримесечие на 2024 година

Мотиви:

Съгласно чл. 8, ал. 4 от Наредбата за командировки в страната, разходи за командировки на Кмета на Община Николаево и на Председателя на общинския съвет се изплащат въз основа на представени разходооправдателни документи, изискващи се по тази наредба. След изтичането на всяко тримесечие се изготвя писмен отчет за получените командировъчни пари, който се одобрява от общинския съвет.

За периода от 01.01.2024 г. до 31.03.2024 г. са осъществени общо четири командировки, от Кмета на Община Николаево, за които е представен съответния отчет. Изплатени са общо 160,00 лева, от които 0,00 лева за пътни разходи и 160,00 лева за дневни разходи, съгласно Наредба за командировките в страната.

За периода от 01.01.2024 г. до 31.03.2024 г. са осъществени общо три командировки, от Председателя на Общинския съвет, за които е представен съответния отчет. Изплатени са общо 140,00 лева, от които 0,00 лева за пътни разходи и 140,00 лева за дневни разходи, съгласно Наредба за командировките в страната.

 

Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 21, ал. 1, т. 6 и т. 23 от ЗМСМА, Общински съвет Николаево

РЕШИ:

 

 

Одобрява извършените разходи за командировки на Кмета на Община Николаево за първото тримесечие на 2024 г., в размер на 160,00 лева, отчетени като разход по Функция „Общи държавни служби, Местна дейност 122 „Общинска администрация“, подпараграф 10-51 „Командировки в страната“.

ü  За пътни разходи – 0,00 лева;

ü  За дневни – 160,00 лева.

 

 

Одобрява извършените разходи за командировки на Председателя на Общинския съвет за първото тримесечие на 2024 г., в размер на 140,00 лева, отчетени като разход по Функция „Общи държавни служби, Местна дейност 123 „Общински съвет“, подпараграф 10-51 „Командировки в страната“.

ü  За пътни разходи – 0,00 лева;

ü  За дневни – 140,00 лева. 

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Анелия Николаева Динева

Х

 

 

2.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

3.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

4.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

5.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

6.

Кремена Петрова Костова

Х

 

 

7.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

8.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

9.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

10.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

11.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

12.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

13.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 13 общински съветника, от които за – 13, против- няма въздържали се – няма

  

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

*****************************************************************

РЕШЕНИЕ

№ 68

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Вземане на решение за използване на средства от бюджет на Община Николаево, Дейност 389 – „Други дейност по образованието“, Параграф 1020 – „Външни услуги“ – в размер на 56 904,87 лв., с цел реализация на проект: BGLD-3.002-0023 „Хъб за комплексни интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване в общините Мъглиж и Николаево“, финансиран по процедура BGLD-3.002-„Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите", Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 година

 

Мотиви:

Община Николаево стартира проект BGLD-3.002-0023 „Хъб за комплексни интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване в общините Мъглиж и Николаево“, финансиран по процедура BGLD-3.002 – „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите", Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 година, по Споразумение за партньорство между: Община Мъглиж, Народно читалище Пробуда - 1869, Община Николаево, CROSS-CULTURAL INTRODUCTION AS. Бенефициент е Община Мъглиж, Р. България, а партньори по проекта са: Община Николаево, Р. България, Сдружение с нестопанска цел „Свят без граници“, Р. България; CROSS- CULTURAL INTRODUCTION AS, Кралство Норвегия.

С оглед обезпечаване дейностите по проекта се налага Община Николаево да участва с временни средства, вследствие на чл. 14 от Договор № Д03-33 / 20.06.2022 година – окончателното плащане /в размер на 10 % от общите допустими разходи по проекта/ се възстановяват до 30 дни след одобрение на окончателния отчет. Бюджетът по проекта на Община Николаево е в размер на 569 048,66 лева, което означава, че необходимите 10 % са в размер на 56 904,87 лева.

 

Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗМСМА, Общински съвет Николаево

РЕШИ:

 

Предоставя сумата от 56 904,87 лева като безлихвен заем от бюджета на Община Николаево, Дейност 389 – „Други дейност по образованието“, Параграф 1020 „Външни услуги“, с цел реализация на проект: BGLD-3.002-0023 „Хъб за комплексни интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване в общините Мъглиж и Николаево“, финансиран по процедура BGLD-3.002 – „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите", Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 година.

 

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

2.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

3.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

4.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

5.

Кремена Петрова Костова

Х

 

 

6.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

7.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

8.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

9.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

10.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

11.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

12.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 12 общински съветника, от които за – 12, против- няма въздържали се – няма

 

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

**********************************************************

РЕШЕНИЕ

№ 69

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Вземане на решение за използване на средства от бюджет на Община Николаево, Дейност 389 – „Други дейност по образованието“, Параграф 1020 – „Външни услуги“ – в размер на 17 781,09 лв., с цел реализация на проект: BGLD-2.003-0003 „Хъб за функционално свързани социални и образователни услуги в подкрепа на децата от уязвими групи и техните семейства“, по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване в уязвими групи”, финансирана по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

 

Мотиви:

Община Николаево завършва проект BGLD-2.003-0003 „Хъб за функционално свързани социални и образователни услуги в подкрепа на децата от уязвими групи и техните семейства“, по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване в уязвими групи”, финансирана по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., по Споразумение за партньорство между: Община Мъглиж, Народно читалище Пробуда- 1869, Община Николаево, CROSS-CULTURAL INTRODUCTION AS. Бенефициент е Община Мъглиж, Р. България, а партньори по проекта са: Община Николаево, Р. България, Народно читалище Пробуда-1869, Р. България; CROSS-CULTURAL INTRODUCTION AS, Кралство Норвегия.

С оглед обезпечаване дейностите по проекта се налага Община Николаево да участва с временни средства, вследствие на чл. 14 от Договор № Д03-27 / 19.04.2022 година – окончателното плащане /в размер на 10 % от общите допустими разходи по проекта/ се възстановяват до 30 дни след одобрение на окончателния отчет. Бюджетът по проекта на Община Николаево е в размер на 177 810,87 лева, което означава, че необходимите 10 % са в размер на 17 781,09 лева.

 

Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗМСМА, Общински съвет Николаево

РЕШИ:

 

 

Предоставя сумата от 17 781,09 лева като безлихвен заем от бюджета на Община Николаево, Дейност 389 – „Други дейност по образованието“, Параграф 1020 – „Външни услуги“, с цел реализация на проект: BGLD-2.003-0003 „Хъб за функционално свързани социални и образователни услуги в подкрепа на децата от уязвими групи и техните семейства“, по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване в уязвими групи”, финансирана по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година със срок на погасяване незабавно след получаване на междинно плащане от страна на Договарящия орган.

 

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

2.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

3.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

4.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

5.

Кремена Петрова Костова

Х

 

 

6.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

7.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

8.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

9.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

10.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

11.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

12.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 12 общински съветника, от които за – 12, против- няма въздържали се – няма

 НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

***********************************************************

РЕШЕНИЕ

№ 70

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Осигуряване на ресурс по проекти, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 2021г.

1.      Проект BGLD-2.003-0003-C01 "Хъб за функционално свързани социални и образователни услуги в подкрепа на децата от уязвими групи и техните семейства" по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.;

                     2.Проект BGLD-3.002-0023 „Хъб за комплексни интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване в общините Мъглиж и Николаево“, процедура BGLD-3.002„ Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите“ на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 2021г.

 

Мотиви:

Община Николаево е партньор по гореизложените проекти. Изпълнението на същите изисква да се осигури устойчивост на дейностите за период от пет години след приключване на проектите. Тази устойчивост включва осигуряване на сума в размер на минимум 1 % от стойността на съответния проект, за поддръжка на сградите обект на финансиране, придобитите ДМА и осигуряване на минимален брой работни места в продължение на изпълняваните дейности, съответно:

1. За Проект BGLD-2.003-0003-C01 „Хъб за функционално свързани социални и образователни услуги в подкрепа на децата от уязвими групи и техните семейства“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., общината ще осигури сумата в размер на 1 778,11 лв. /1% от стойността на разходите на Община Николаево по проекта/, за поддръжка на сградите обект на финансиране и придобитите ДМА, 13 700 лв. за дофинансиране на 0,5 щатна бройка педагог / 1 бр. х 4 часа/ в Направление образование и 0,5 щатна бройка/ 1 брой на 4 часа/ медиатор в дейност 389 „Други дейност по образованието“

 

2.    За Проект BGLD-3.002-0023 „Хъб за комплексни интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване в общините Мъглиж и Николаево“, процедура BGLD-3.002

„Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите“ на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г общината ще осигури сумата в размер на 5 690,49 лв./ 1% от стойността на разходите на Община Николаево по проекта/, за поддръжка на сградите обект на финансиране и придобитите ДМА, 28 800 лв. за дофинансиране на 2 щатни бр./2 бр. х 8 часа / медиатори в дейност 389 „Други дейност по образованието“

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 124 от Закона за публичните финанси и чл. 20 от Наредба за условия и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местни дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Николаево, Общински съвет-Николаево

 

РЕШИ:

 

1.Извършва корекция в Бюджета на Община Николаево за 2024 г., съгласно           

Приложение:

 

 

 

§0100

§0500

§1000

§0098

общо:

МД

д-ст 998

 

 

 

-50 000

-50000

МД

д-ст 389

34500

8000

7 500

 

50000

Общо:

 

34500

8000

7500

-50000

 

 

 

           

Име, презиме, фамилия

 

Гласувал

„за”

„против”

„въздържал се”

1.

Ахмед Смаилов Мерджанов

Х

 

 

2.

Борис Иванов Колев

Х

 

 

3.

Иван Димитров Иванов

Х

 

 

4.

Иван Минчев Кънев

Х

 

 

5.

Кремена Петрова Костова

Х

 

 

6.

Методи Пейчев Стоянов

Х

 

 

7.

Николай Веселинов Петров

Х

 

 

8.

Петя Илиева Станева

Х

 

 

9.

Румен Белчев Илиев

Х

 

 

10.

Христо Нейков Христов

Х

 

 

11.

Щилиян Велинов Велинов

Х

 

 

12.

Николай Дончев Кънев

Х

 

 

 

Участвали в поименно гласуване 12 общински съветника, от които за – 12, против- няма въздържали се – няма

 

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево

******************************************************************

РЕШЕНИЕ

71

 

Взето на заседание на Общински съвет Николаево, проведено на 30.04.2024 г. с Протокол № 9

 

ОТНОСНО: Сключване на Меморандум за побратимяване между Община Николаево, Р. България и  Община Марония-Сапес, Р. Гърция.

 

Мотиви:

Община Марония-Сапес се намира в Северна Гърция на 34 км. от окръжния град Гюмюрджина и на няколко километра от беломорския бряг в невисока планина. Населена е със смесено българско и гръцко население. Общината има богата история зад гърба си. Град Марония е наследник на известен тракийски град, възникнал преди повече от 3000 години, като името му идва от легендарния тракийски цар Марон. Известно е, че от древността в този район са се отглеждали лозя и има останки от древни тракийски храмове, където се е почитал бога на виното и театъра Дионис. В по-късните векове е станал част от Османската империя. Градчето Марония е силно свързано с Капитан Петко Войвода и в народните балади за войводата е възпято като негова столица. В края на декември 1877 г. Капитан Петко Войвода освобождава град Марония заедно с околните села от османско владичество. В последващите събития и войни областта остава в пределите на Гърция. Към днешна дата населението на общината възлиза на около 17000 човека. Хората там се занимават предимно със селско стопанство и туризъм

От началото на настоящата 2024 г.e установена връзка с кмета на общината Апостолос Йоанну и от разменената между двете страни кореспонденция, са излезли с обща идея за задълбочаване на връзките и отношенията си, което да даде възможност в бъдеще да се извършва обмен на културни програми и събития, както и да се развият отношения в посока на местния туризъм и предприемачество, а така също да си сътрудничим в областите на околната среда и устойчивото развитие.

Развитието и поддържането на международни партньорства на местно и регионално ниво е от особено значение за социално-икономическото развитие и за насърчаване на комуникацията на местните общности, както и за създаването на множество лични контакти.

Подписването на Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Община Николаево и Община Марония - Сапес ще даде възможност на администрацията, бизнеса и жителите на двата града да участват в съвместни проекти и да си сътрудничат в различни области на социалния, икономическия и културния живот. Това ще бъде предпоставка за споделяне на идеи и опит и ще способства за по-доброто опознаване на историята, културата, бита и душевността на хората на двете общини по пътя на взаимни посещения и активизиране на културния и туристическия обмен.

Партньорството между двете общини ще създаде благоприятни условия за популяризиране на нашето историческо наследство и традиции, а отношенията между двете страни ще се задълбочат. Опосредстването на преки контакти между местните власти в Община Николаево и Община Марония-Сапес ще създаде потенциал за бизнес взаимоотношения между фирми и предприемачи във всички сфери, както и за туристически и друг обмен между хората.

 

Предвид гореизложеното и на основание чл.21, ал.1, т.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и във връзка с чл. 131, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, Общинския съвет-Николаево,

 

РЕШИ:

 

1.Общинският съвет одобрява предложения проект на Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Община Николаево (България) и Община Марония-Сапес (Гърция).

 

2.Упълномощава Кмета на Община Николаево да подпише Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Община Николаево (България) и Община Марония-Сапес (Гърция).

 

 

Участвали в гласуване 13 общински съветника, от които за – 13, против- няма въздържали се – няма

 

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Председател Общински съвет-Николаево