Ритуал за Богоявление

Ритуал за Богоявление image

По стара българска традиция на 6-ти януари 2021 г. в гр. Николаево, след църковната служба, ще се проведе ритуалът по изваждането на кръста от водата. Желаещите да участват следва да се запишат до 09,00 часа на 06.01.2021 г. на телефон 04330-2040.Ритуалът ще се проведе от 11,00 часа на река Радова, на традиционното място - зад стадиона в гр. Николаево.

За всички участници са предвидени награди от Кмета на Община Николаево.

Събитието ще се провежда без публика.


------------

Йордановден е един от най-големите християнски празници, отбелязва се на 6 януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконджулови дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, свещеникът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята се още, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.