ТРИФОН ЗАРЕЗАН - Ден на лозарите, винарите, градинарите и кръчмарите

ТРИФОН ЗАРЕЗАН - Ден на лозарите, винарите, градинарите и кръчмарите image


Днес, 01 февруари, а по стар стил на 14 февруари, честваме Трифон Зарезан – денят на лозарите, кръчмарите и виното.

Според православната църква, Св. мъченик Трифон е роден около 225 г. в с. Комсада, Фригия в Мала Азия. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската си вяра. Той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозята и виното. Едва 17 годишен излекувал дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелва голяма слава.

Но наследникът на Гордиан – Декий Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Св. Трифон е посечен с меч и умира като мъченик заради християнската варя през 248г. сл. Хр. 


На празника Трифон Зарезан обичаят е да се омеси хляб, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или с булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино.

С такива торби на рамо, мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“.

След като всеки стопанин зареже лозето си всички се събирали и избирали „царя на лозята“. Той бил окичван с венец от здравец, чимшир и млади лозови филизи - ритуал, който напомня за древния тракийски бог Дионис.

На земята постилали дълги софри и освен пълнените кокошки, хляб и вино изваждали луканка, тутманик и др.

Празникът завършва с хоро, което се пренася в селото.

Празникът Трифон Зарезан е една хубава българска традиция, която говори за културата и миналото на народа ни.

Нека го отпразнуваме и тази година и да ни е на берекет!

 

Честит празник на всички!