В Община Николаево стартира първи етап на проект за газифициране

В Община Николаево стартира първи етап на проект за газифициране image

сн. интернет

В Община Николаево стартира първи етап на проект за газифициране

Първите две сгради, които ще се газифицират в Николаево, ще са административни. Стартира първи етап в реализирането на проект за присъединяване към природен газ на три сгради и газифициране на две в града.
Това сочи договор за присъединяване, подписан между Община Николаево и „Ситигаз България“ ЕАД. Сградите са Информационният център, Общинска администрация и училището. Първите две - ще бъдат газифицирани до края на тази година. Дейностите по газифицирането на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще започнат след края на учебните занятия през 2025 г., но присъединяването ще бъде направено по- рано“, каза кметът Константин Костов.
Преговорите започнаха в началото на тази година Обсъждаше се първоначално газификацията на общинските сгради и присъединяването на частни потребители. Според договореностите общо седем ще са сградите, които ще преминат на газ до края на следващата година. Природният газ ще замени отопление на ток, дърва и дизелово гориво в детската градина, читалището, социалния и здравния център. Ще бъдат монтирани нови системи, ефективни тела и цялостна газификация.
„Екологичната енергия ще поддържа по-висока температура и комфорт в помещенията и в коридорите. С това ще се постигне спестяване на първична енергия, ще се подобри микро климата в сградите и качеството на въздуха в града, а надяваме се и привлекателността на района“, заяви кметът на Общината г-н Костов