11-ти май - Ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий и храмов празник на църквата в гр. Николаево

11-ти май - Ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий и храмов празник на църквата в гр. Николаево image

Скъпи съграждани,

На 11 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост и книжовност.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин- Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „ Св. Св.Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие.

Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна църква на 11 май, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура. Обявени са за съпокровители на Европа  заедно със св. Бенедикт от папа Йоан Павел II през1980г.

На 11 май имен ден празнуват Кирил, Кире, Кире, Киро, Кирчо, Керан, Рилко, Кирана, Кина, Кера, Керанка, Кераца, Рилка, Методи.


На 11 май църквата в гр. Николаево чества и своя храмов празник! Храм, съграден в края на XIX век с вяра, преклонение и устрем от старите николаевци! 


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!


НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Кмет на Община Николаево