22-ри септември - Денят на Българската независимост

22-ри септември - Денят на Българската независимост image


Уважаеми граждани и гости на Община Николаево,

На 22 септември, преди 115 години, в историческата църква "Св. Четиридесет мъченици" на старопрестолния Царевец изключително тържествено  е обявена независимостта на България!

Обявяването на независимостта през 1908 г. слага същинското начало на модерната ни държавност. България става политически пълноценна и равна на останалите държави. Българският народ успява да извоюва своята независимост без чужда помощ, благодарение на самочувствието и увереността си.

Днес сме длъжни да си припомним събитията от този паметен и исторически ден, които са ясен знак за силната политическа воля на българския народ и неговото желание да гради сам своето бъдеще. Отдаваме почит в знак на признателност на онези, които със своите действия и политика дадоха пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти! Дадоха живота си в освободителната борба и отвоюваха независимостта на нашата Родина.

Пожелавам на вас и на всички българи да отстояваме идеалите и да бъдем достойни наследници на нашите деди, да имаме тяхната мъдрост и далновидност, за да издигаме авторитета на България, следвайки пътя на изконните български идеали за свобода и независимост. И нека мъдрите уроци на миналото да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 
Николай Кънев
Кмет на Община Николаево