Фолклорният празник "В подножието на Асара"

Фолклорният празник "В подножието на Асара" image

Четири часа музика, песни и танци звучаха в първото издание на фолклорния празник „В подножието на Асара“ в Николаево. Надпяването и надиграването на над 200 танцьори, певци и музиканти от област Стара Загора огласиха и крепостта „Асара“, разположена на едноименния връх на  километър, северно от  площада на града.

„Чрез техния талант и умения искаме да популяризираме крепостта в атрактивна дестинация. Нашата идея е фестивалът да бъде част от туристическа визия, която да развива община Николаево“, каза кметът Константин Костов при откриването на празника. Сред гостите бяха народният представител Георги Гьоков, изп.-директор на РАО „Тракия“ проф. д-р Иван Върляков, кметове, общински съветници, представители на културни институции от областта, жители на съседни общини и др. Гостите се радваха и на произведенията на художествените занаяти и на кулинарното изкуство.

Кметът благодари на участниците, че съхраняват безценното народно творчество и правят публиката на фестивалната сцена съмишленик в опазването на местния фолклор, културната памет и идентичността на региона. Гайдарски мелодии, народни песни, тракийска ръченица, хора, песни за розите и пролетните цветя, хороводни усмивки и стъпки на сложни хора завладяха николаевския празник, в който участваха читалищни формации и състави от общините Стара Загора, Гурково, Мъглиж, Опан и Николаево.

Организаторите – Общината и читалищата в селата Нова махала, Едрево, Елхово и град Николаево целят да запалят искрата на родолюбието и интереса към издирвателска и събирателска дейност. Самодейците да показват позабравени дейности от далечното минало.