Мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства - на вниманието на земеделските стопани, обработващи земеделски земи, и собствениците на пчелини

Мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства - на вниманието на земеделските стопани, обработващи земеделски земи, и собствениците на пчелини image

МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА – НОВА ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА

 

             В брой 101 от 27 ноември 2020 г. на Държавен вестник е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. С нея се регламентира нов начин за уведомяване на пчеларите за предстоящи третирания с препарати за растителна защита на земеделските култури, чрез нарочно създадената Електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД), поддържана от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).


            В тази връзка всички пчелари и земеделски стопани, обработващи площи със земеделски култури трябва да направят регистрация в електронната платформа до 31 януари 2021 г. – https://epord.bg/auth/login


             До 28 февруари 2021 г., в случай на третиране на земеделски площи, уведомяването ще се извършва по досегашния ред и чрез ЕПОРД. От 1 март 2021 г. уведомяването ще се осъществява само чрез ЕПОРД.


             Към момента на регистрация, пчеларите следва да имат само валидна електронна поща.


             Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД) се създава и поддържа от Българската агенция по безопасност на храните. Достъпът до ЕПОРД е след извършена регистрация на потребителя с валиден адрес за електронна поща.


            Регистрацията и достъпът до ЕПОРД са безплатни за нейните потребители.


            Електронната платформа съдържа географска информация за актуалните граници на слой „Физически блокове“ от Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), планираните и извършените растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности и въведени местоположения на животновъдните обекти (пчелини). Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, и собствениците на животновъдни обекти (пчелини), регистрирани съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, се регистрират самостоятелно в ЕПОРД чрез валиден адрес за електронна поща и персонален код.


            Регистрираните в ЕПОРД собственици на животновъдни обекти (пчелини), включително практикуващите подвижно пчеларство, следва да въведат в платформата информация за местонахождението на всеки пчелин и да я актуализират своевременно.


            Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, в срок не по-малко от 3 дни и не повече от 15 дни преди датата на третирането са длъжни да въведат информация за дейностите в ЕПОРД, която включва:
1. обозначаване на блок/блокове от слой „Физически блокове“ на СИЗП, в които са планирани дейностите, съответната площ в декари и вида на земеделската култура;
2. дата и час (от – до) на извършване на дейностите;
3. продукт/препарат – търговско наименование, доза на декар.


            Оповестяването се извършва автоматично от ЕПОРД, като на всеки регистриран собственик на пчелин, чиито пчелини попадат в 3-километрова зона около блок с планирана дейност, се изпраща електронно писмо и/или SMS с горепосочените данни.