Областният управител Георги Ранов се запозна на място с потопа в Нова махала Кметът Косьо Косев цял ден ръководи евакуацията на новомахленци

 Областният управител на Стара Загора Георги Ранов се запозна в ранния следобед на място с потопа в Нова махала. Той беше съпроводен с шефове на МВР, на противопожарна охрана и на ветеринарния контрол в областта. По негово настояване е започнало поетапно намаляне на изпусканите количества от язовир "Копринка". Така след 14 часа на 11 декември дебитът на водата, изпускана в Тунджа от язовира е намаля на 99 м3 в секунда, а на следващия ден от 7 часа количеството ще бъде налалено с още 20 м3 в секунда. Това е единствената реална възможност за нормализиране на положението на изток от "Копринка", бе заключението на Областния кризисен щаб, състояло се под ръководството на   г-н Ранов в Областната управа. От Общината на нея присъстваха  зам.кметът г-жа Петя Гангалова и членът на Общинския кризисен щаб инж. Петко Попов. Единодушно бе становището на представителите на всички институции - Областна управа, МВР, Противопожарна защита, Енергоснабдяване, ВиК и Регионалната здравна инспекция, както и кметове и представители на общините, Гълъбово, Раднево, Мъглиж и Николаево, че най-сериозно е положението в николаевска община.
       През целия ден кметът Косьо Косев бе в село Нова махала и лично ръководеше евакуацията на най-пострадалото от наводненията селище. 4 срутили се жилища, 46 наводнени къщи и дворове и около 250 жители на селото бяха изведени от водната блокада с високопроходимата техника от Противопожарна охрана. За тях беше подготвена и затоплена Спортната зала в Николаево, но хората предпочетоха да се евакуират при свои роднини в Николаево и околните селища. За разнасянето на храната от Социалния патронаж и раздаването на хляб на семействата, които бяха откъснати от магазините в селото, се грижеха кмета Косев и Иван Белчев от общинската управа. Към 14.30 часа кметът Косев и Областният управител Ранов обиколиха невралгичните точки на бедствието в Нова махала и Николаево и уточниха детайлите по овладяване на чрезвичайната ситуация.
         В Николаево има нови 4 срутени керпичени къщи и 8 семейства, настанени в две общински сгради. В бившата мототехника вече има 84 души, от които 2 бебета, 6 деца под 10 години и едно над 10 години. Обитателите там са снабдени с водоноска, а от утре и с 4 химически тоалетни. В Общежитието на Професионалната гимназия са настанени предимно семейства на ученици в гимназията. Общият брой на обитателите там е 13 души от 3 семейства, в това число 1 бебе и 6 деца под 10 години.
 В ранния предиобед учрениците от Професионалната гимназия напълниха 80 чувала с пясък, доставени им от Общината, и направиха дига за да не допуснат навлизането на водата от към Нова махала пред входа на училищната сграда.
Много активни през деня бяха членовете на Българския Червен кръст. Ръководени от местната ръководителка на БЧК Пенка Петрова, те раздадоха на евакуираните в Николаево роми храна и плодове. В късния следобед на среща с кмета Косев и зам.кмета Гангалова бяха щефовете на БЧК от областта, които обсъдиха възможността да предоставят на бедстващите в Николаево одеала, дрехи и храна за следващите дни.
   През нощта екипи на МВР ще охраняват изоставените къщи в Нова махала, както и ще следят за реда в двете общински сгради в Николаево, където са подслонени бедстващите.