Поздравителен адрес от Кмета на Община Николаево по случай 1-ви май - ден на труда

Поздравителен адрес от Кмета на Община Николаево по случай  1-ви май - ден на труда image

Уважаеми граждани на Община Николаево,

скъпи трудещи се!

Честит ден на труда и на международната работническа солидарност!

Не напразно нашият народ е казал "Трудът краси човека!" и "Трудът е здраве!".

Трудът ни определя като хора, дава стойност на живота ни, определя нашия бит. Трудът ни носи наслада, радост и здраве, а плодовете му ни дават смисъл, самочувствие и удовлетвореност, особено когато са в полза на близки и значими за нас хора и в полза на обществото.

Трудолюбието винаги е било на почит сред българския народ и е една от нашите добродетели. Трудолюбивите хора са възпяти в песни, за тях са разказани приказки, които и до днес ни дават мъдрост и носят своята поука.

Нека работим с повече ентусиазъм, нека работата да бъде удоволствие за нас - за да има смисъл, за да сме полезни - за себе си и за обществото.

Бъдете здрави и нека трудът ви дарява радост и ви носи добри и достойни доходи. Нека душата ви се вълнува от звучните птичи песни, нека слънцето стопли и изпълни живота с ярки цветове, нова сила, отлично настроение!

Честит Първи май!

НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Кмет на Община Николаево


*********************************

1 май: Ден на труда

 

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1-ви май и е един от официалните празници на България. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Началото на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир."

В България
Денят на труда е един от официалните празници в Република България.
Първият опит за честване на Първи май в България е от Типографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.
От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават марширувайки през площада, като скандират предварително заучени лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ), държавни и местни ръководители.

След края на комунистическия режим в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален празник и неработен ден.