Приветствие от Кмета на Община Николаево по случай 22-ри септември - Денят на независимостта

Приветствие от Кмета на Община Николаево по случай 22-ри септември - Денят на независимостта image

Уважаеми граждани и гости на Община Николаево,


Поздравявам ви с Деня на независимостта на България – 22 септември!

Обявяването на независимостта през 1908 г. слага същинското начало на модерната ни държавност и увенчава с успех усилията на поколения родолюбци. Казваме, че България се е освободила през 1878 г., но до 1908-ма тя е страна с ограничени възможности в икономически и международен план. България става политически пълноценна и равна на останалите държави след обявяване на независимостта. Затова е толкова важен за нас този празник, извоюван без чужда помощ, благодарение на самочувствието и увереността на българския народ.

Днес сме длъжни да си припомним събитията от този паметен и исторически ден, които са ясен знак за силната политическа воля на българския народ и неговото желание да гради сам своето бъдеще. Отдаваме почит в знак на признателност на онези, които със своите действия и политика дадоха пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти! Дадоха живота си в освободителната борба и отвоюваха независимостта на нашата Родина.

На 22 септември, преди 114 години, при изключително тържествена обстановка в историческата църква "Св. Четиридесет мъченици" на старопрестолния Царевец е обявена независимостта на България!

Пожелавам на Вас и на всички българи да отстояваме идеалите и да бъдем достойни наследници на нашите деди, да имаме тяхната мъдрост и далновидност, за да издигаме авторитета на България, следвайки пътя на изконните български идеали за свобода и независимост. И нека мъдрите уроци на миналото да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 
Николай Кънев
Кмет на Община Николаево