Приветствие от Кмета на Община Николаево по случай 24-ти май - Денят на българската просвета и култура, на славянската писменост и Празник на Община Николаево

Приветствие от Кмета на Община Николаево по случай 24-ти май - Денят на българската просвета и култура, на славянската писменост и Празник на Община Николаево image

Уважаеми съграждани и гости, скъпи учители, ученици, културни и просветни дейци и читалищни деятели,


  В навечерието сме на най-хубавия български празник - 24-ти май – Денят на българската просвета и култура, на славянската писменост и Празник на Община Николаево.


     През хилядолетната ни история писмеността, училището и знанието винаги са били символ и стожер на българската идентичност. Децата ни израстват с историята на буквите и осъзнато се гордеят с делото на създателите й и с факта, че са българи. 24-ти май не е просто поредния официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа. 24-ти май е символ на достойнство, традиция и духовност.

„Върви, народе, възродени…“ - вечният химн на Светите братя Кирил и Методий, който ни съпътства в майския ден, е нашият поклон пред безсмъртното дело на Славянските учители. С него съпреживяваме радостта и възторга от стореното преди единадесет века, чрез него почитаме святото начало, от което тръгва българската народност.


         Денят на Светите братя Кирил и Методий не търси мястото ни в историята, а символизира нашия принос на сътворци на днешната цивилизация. Този ден събира в себе си минало и настояще, за да проправи пътя към нашето бъдеще, защото най-сигурната инвестиция на една държава е образованието, и защото всичко – и велико, и обикновено – започва от ученическия чин и от Аз, Буки, Веди.
 
         Уважаеми учители,
         Днес всички вие заслужавате нашата дълбока почит за огромните усилия и обич, с които раздавате себе си, за да изградите бъдещото поколение на България от достойни и образовани млади хора. Продължавайте всеотдайно да водите своите ученици в света на познанието и нека успехите им ви носят лично удовлетворение и радост!
 
         Скъпи ученици,
         Успявайте да видите през вашите очи доброто, красивото и възвишеното, да оцените важните уроци, които получавате в училище, за да можете да ги предадете на следващите поколения. Бъдете здрави и упорити, учете с желание, оптимизъм и воля, бъдете уверени и носете самочувствието на достойни личности и граждани на България!
 
         Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели,
           Запазете енергията и всеотдайността, с която творите, съхранявате културните ни ценности и ги предавате на всяко следващо поколение. Бъдете посланици на българската култура и изкуство, които са сред най-ярките и ценни богатства на световното духовно и историческо наследство!
    
     Бъдете живи и здрави, и с вдъхновение следвайте пътя и мечтите си!


Скъпи съграждани, посрещнете празника с много настроение и положителни емоции и нека заедно го направим незабравим!



НИКОЛАЙ КЪНЕВ
Кмет на Община Николаево