Поздравителен адрес от Кмета на Община Николаево по случай 8-ми март

Поздравителен адрес от Кмета на Община Николаево по случай  8-ми март image

Мили дами - майки, съпруги, любими!

Бъдете нежни, мили и усмихнати! Помнете, че вие сте нашата опора и вдъхновение! 

Бъдете пътеводната светлина в живота на силните мъже, радостта, която кара очите им да блестят, и силата, която ги кара да покоряват върхове!

Желая на всички ви здраве и щастливи дни, изпълнени със смисъл, красота и изящество!

Честит празник, мили дами, честит 8-ми март!


НИКОЛАЙ КЪНЕВ

Кмет на Община Николаево

******************************************

Историята на празника започва през 1857 г. в Ню-Йорк , когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните  фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаление на работното време и подобрение условията на труд.
Интересното е, че идеята за празнуване на 8-ми март се появява за пръв път в началото на ХХ век, когато развитият свят е бил в период на експанзия, както и бума на раждането на радикалните идеологии.
Първият ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.
По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност с цел да се мобилизират широките женски маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.
На Запад Международния ден на жената се отбелязва през десетте и двадесетте години на ХХ век, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.
През 1917 г.  на 8 март работнички от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма.
След Октомврийската революция в Русия от името на български участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова предлага Осми март за Международен ден на жената.
През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8-ми март да стане Международен ден  за правата на жените.
В България след 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти като ден на жената и майката.